Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Problematyka funkcjonowania finansów publicznych, rozpatrywana w związku z kryzysem finansowym, znalazła swoje odzwierciedlenie w artykułach poświęconych finansowej aktywności władzy publicznej....
Współcześnie, w wymiarze krajowym i międzynarodowym, handel ludźmi (ang. Human Trafficking) stanowi jedno z ważniejszych zagrożeń dla społeczeństw oraz organizacji państwowych. Traktowany je...
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
Niniejsza pozycja to kolejny tom prac naukowych związanych z optymalizacją decyzji, zatytułowanych Modelowanie Preferencji a Ryzyko. W niniejszym tomie znajdują się prace poświęcone zagadnieniom zw...
Niniejsza pozycja to kolejny tom prac naukowych związanych z optymalizacją decyzji, zatytułowanych Modelowanie Preferencji a Ryzyko. Monografia powstała na bazie prac zgłoszonych na konferencje nau...
Multiple Criteria Decision Making (MCDM) journal was founded at the University of Economics in Katowice in 2011. It is a double-blinded-reviewed annual that explores the entire process or the selec...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W monografii „poddano wnikliwej analizie wybrane nowoczesne rozwiązania marketingowe mające zastosowanie w odniesieniu do produktów konsumpcyjnych. Autorzy słusznie zaliczyli do tych r...
Publikacja prezentuje problemy badawcze podejmowane w Katedrze Ekonomii. Artykuły dobrze wpasowuje się w problematykę państwa socjalnego. Pierwszy omawia rozwój ubezpieczeń brackich na przełomie...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
W zamyśle zbiór ten ma być odmienny od innych dostępnych na rynku i powinien stanowić dla nich uzupełnienie. Podstawowym jego założeniem jest, aby wszystkie zamieszczone problemy (poza tymi...
Analiza porównawcza systemów gospodarczych skłania do poszukiwania źródeł różnic w efektach gospodarowania i sprawności ich funkcjonowania. Jak wiadomo, gospodarki rynkowe różnią się pomiędzy so...
Obserwacje zachodzących w skali gospodarki światowej procesów oraz oceny zdarzeń występujących na rynkach finansowych dokonywane są przez pryzmat największego od dziesięcioleci kryzysu gospodarc...
Oddajemy pierwsze wydanie specjalistycznego opracowania z serii W gabinecie lekarza specjalisty: choroby zakaźne, które omawia wytyczne Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chor...
Kolejny numer z serii „W gabinecie lekarza specjalisty. Dermatologia”, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Joanny Narbutt oraz dr n. med. Małgorzaty Skibińskiej, został poświęcony nowocz...
Szósty numer pod redakcją naukową prof. Lidii Hirnle skierowany jest do praktykujących ginekologów-położników oraz pediatrów. Konsultacje w dziedzinie ginekologii dzieci...
Pierwszy numer pod redakcją naukową prof. Piotra Laudańskiego, skierowany do praktykujących ginekologów-położników i endokrynologów, jest poświęcony tematowi niepłodności, kt&o...