0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Zmysł smaku

(eBook)

Studium leksykalno-semantyczne

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Katowice, 2014

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Językoznawstwo Polonistyczne

  • Autor: Barbara Mitrenga

  • Wydawca: Uniwersytet Śląski

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 33,60 zł
30,24 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Zmysł smaku

Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym.

Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks.

Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Literatura popularnonaukowa
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki humanistyczne »
    3. Filologia polska
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8012-033-4
  • Liczba stron: 298
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Spis treści

Wprowadzenie / 7
Cele i zakres pracy / 8
Źródła i zakres materiału / 12
Metoda opisu leksyki smakowej / 16 

1. Zmysł smaku – problem badawczy / 23
1.1. Psychologiczne i biologiczne podstawy percepcji zmysłowej / 23 
1.2. Zmysły w ujęciu filozoficznym / 29
1.3. Zmysł smaku w literaturze lingwistycznej / 31
1.4. Podsumowanie / 40

2. Leksyka związana z nazwami zmysłu smaku / 43
2.1. Historia smaku w polskiej kulturze / 43
2.2. Nazwy zmysłu smaku w języku polskim / 53
2.3. Semantyka wyrazów ukuszenie i ukusić / 59
2.4. Semantyka rzeczownika smak i jego derywatów / 66
2.5. Znaczenia metaforyczne wyrazu smak i jego derywatów / 76
2.6. Podsumowanie / 80

3. Leksykalne wykładniki smaku słonego / 85
3.1. Wokół historii i symboliki soli / 85
3.2. Wyrazy sól i słony w badaniach etymologicznych / 92
3.3. Semantyka leksykalnych wykładników smaku słonego w polszczyźnie / 95
3.4. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej z solą i ze smakiem słonym / 105
3.5. Podsumowanie / 80

4. Leksykalne wykładniki smaku słodkiego / 115
4.1. Smak słodki w ujęciu historycznym / 115 
4.2. Etymologia przymiotnika słodki / 119
4.3. Semantyka przymiotnika słodki i charakterystyka smaku słodkiego w polszczyźnie / 124
4.4. Referencje prototypowe smaku słodkiego w ujęciu diachronicznym / 132
4.5. Metaforyczne znaczenia leksyki związanej ze smakiem słodkim / 148
4.6. Podsumowanie / 154

5. Leksykalne wykładniki smaku kwaśnego / 157
5.1. Smak kwaśny dawniej i dziś / 157
5.2. Etymologia przymiotnika kwaśny / 159
5.3. Semantyka przymiotnika kwaśny i charakterystyka smaku kwaśnego w polszczyźnie / 163
5.4. Referencje prototypowe smaku kwaśnego w ujęciu diachronicznym / 176
5.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem kwaśnym / 189
5.6. Podsumowanie / 191

6. Leksykalne wykładniki smaku gorzkiego / 197
6.1. Smak gorzki wobec innych smaków w świetle historii / 197
6.2. Etymologia przymiotnika gorzki / 201
6.3. Semantyka przymiotnika gorzki i charakterystyka smaku gorzkiego w polszczyźnie / 204
6.4. Referencje prototypowe smaku gorzkiego w ujęciu diachronicznym / 213
6.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem gorzkim / 223
6.6. Podsumowanie / 228

7. Zjawisko synestezji w języku polskim / 231
7.1. Smak a inne doznania zmysłowe / 231
7.2. Smak i węch / 233
7.3. Smak i dotyk / 238
7.4. Smak i wzrok / 245
7.5. Smak i słuch / 248
7.6. Podsumowanie / 251

Zakończenie / 255
Wykaz skrótów źródłowych / 261
Literatura / 273
Indeks wyrazów związanych ze zmysłem smaku / 285
Wykaz tabel / 293
Summary / 295
Резюме / 296
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

30,59 zł 33,99 zł
Do koszyka

Córka Szklarki, t. II /seria Blask Corredo/

Córka Szklarki, dwunastoletnia Mori ma niezwykłe zdolności - wie rzeczy, których nigdy się nie uczyła, widzi emocje innych ludzi w postaci kolorowych poświat, może przenosić przedmioty siłą woli. Nie potrafi jednak nawiązać porozumienia a...
35,99 zł 39,99 zł
Do koszyka

Rozmowy W drodze. Smaki życia

Ta książka to zbiór dwudziestu wywiadów prowadzonych przez wieloletnią dziennikarkę i dominikańskiego zakonnika. To wyróżnia tę publikację na polskim rynku. Autorzy rozmawiają ze znanymi osobami, które opowiadają o swoim życ...
4,55 zł 5,05 zł
Do koszyka

Twój smak

Erotyka w najczystszej postaci. Przez głowę bohatera — a zarazem narratora opowiadania — przewijają się setki myśli i wspomnień, podczas gdy on sam delektuje się ponętnym ciałem swojej ukochanej. Czytanie komuś w myślach jeszcze nigdy nie...
13,80 zł 15,33 zł
Do koszyka

Smak wolności

Spełnione marzenia i zmarnowane szanse, momenty wielkich wzlotów i spektakularne wpadki, mnóstwo pracy (a czasem jej brak) i szalona zabawa, branie odpowiedzialności i próby ucieczki od niej. Nasze życie na wolności. To, jak ono wy...
22,51 zł 25,01 zł
Do koszyka

Smak suszy

Druga część trylogii pt. SUSZA - specjalisty od politycznych thrillerów - Tomasza Sekielskiego.Jak smakuje susza? Dla jednych jest to smak krwi i mrocznych tajemnic. Dla drugich susza to smak ośmiorniczek i bezwzględnej walki o władzę. Są ...
27,26 zł 30,29 zł
Do koszyka

Smak oddalenia

Haiku jest gatunkiem poezji, który przed wiekami narodził się w Japonii. Tym, co najbardziej przyciąga do poezji haiku, jest jej krańcowa zwięzłość, klarowność i prostota. Niniejsza książka zawiera wybór wierszy haiku, które powsta...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!