• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Zarządzanie w pielęgniarstwie

(Miękka)

Podręcznik dla studentów studiów magisterskich.

3.00  (13 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 169,00 zł (- 15 %)
Najniższa cena z 30 dni: 145,34 zł (- 1 %)
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

143,65 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 300 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 7,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 10,99 zł 7,99 zł
Kurier Poczta Polska 11,99 zł 9,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,99 zł 10,99 zł
Kurier 12,99 zł 11,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 14,99 zł 11,99 zł
Kurier Poczta Polska 15,99 zł 13,99 zł
Kurier 16,99 zł 15,99 zł
Dodaj do schowka
Zamów kurierem do 17ej, dostawa następnego dnia »

Zarządzanie w pielęgniarstwie

Książka jest kontynuacją podręcznika „Podstawy organizacji pracy pielęgniarskiej”. Została napisana z myślą o osobach zainteresowanych pracą w dziedzinie zarządzania opieką zdrowotną, a szczególnie podsystemem pielęgniarstwa. Zagadnienia podzielono na dwie części: wybrane problemy nauki o zarządzaniu oraz ekonomika i finanse w ochronie zdrowia.

  • Kategorie:
    1. Ekonomia, zarządzanie, marketing
    1. Edukacja »
    2. Podręczniki akademickie
    1. Pielęgniarstwo
    1. Pielęgniarstwo »
    2. Pielęgniarstwo - wszystkie
  • Redakcja: Anna Ksykiewicz-Dorota
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320045949
  • EAN: 9788320045949
  • Liczba stron: 576
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.91kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Wstęp
Część I. Wybrane problemy nauki o zarządzaniu
Rozdział 1. Podsystem pielęgniarstwa
1.1. System ochrony zdrowia i podsystem pielęgniarstwa
1.2. Oddziaływanie wybranych koncepcji polityki zdrowotnej i zarządzania opieką na zmiany w podsystemie pielęgniarstwa
1.3. Misja, funkcje i cele podsystemu pielęgniarstwa
Rozdział 2. Zarządzanie - nauka i praktyka
2.1. Zarządzanie - zmiany w teorii i praktyce
2.2. Istota współczesnego zarządzania
2.3. Etyka zarządzania
Rozdział 3. Funkcje kierownicze
3.1. Definicja i istota kierowania zespołami pielęgniarskimi
3.2. Planowanie: definicje, istota, zasady, wymiary
3.3. Organizowanie
3.4. Motywowanie
3.5. Kontrolowanie - istota, proces, zadania i rodzaje
3.6. Kierowanie przez delegowanie uprawnień
Rozdział 4. Proces decyzyjny
4.1. Istota podejmowania decyzji, typy decyzji
4.2. Różne modele podejmowania decyzji
4.3. Metoda pozytywnej niepewności w podejmowaniu decyzji w okresie przekształceń systemu opieki zdrowotnej
4.4. Decentralizacja podejmowania decyzji kierowniczych. Delegowanie uprawnień decyzyjnych na pielęgniarskich stanowiskach pracy
4.5. Zalety i wady grupowego podejmowania decyzji
Rozdział 5. Style zarządzania
5.1. Ewolucja stylów zarządzania
5.2. Rodzaje stylów zarządzania
5.3. Uwarunkowania stylów zarządzania
5.4. Styl zarządzania a szczebel w hierarchii organizacyjnej podsystemu pielęgniarstwa
5.5. Znaczenie stylu zarządzania dla funkcjonowania organizacji
5.6. Styl kierowania a istota i cechy przywództwa współczesnego menedżera
Rozdział 6. Zarządzanie strategiczne
6.1. Proces zarządzania strategicznego
6.2. Budowa strategii
6.3. Wybrane metody analizy strategicznej
6.4. Alternatywne strategie dla systemu ochrony zdrowia i podsystemu pielęgniarstwa
6.5. Zarządzanie operacyjne. Wzajemne relacje i różnice między zarządzaniem strategicznym a operacyjnym
6.6. Specyfika zarządzania operacyjnego w opiece zdrowotnej i pielęgniarstwie
Rozdział 7. Marketing usług zdrowotnych
7.1. Istota marketingu świadczeń zdrowotnych
7.2. Analiza i badanie rynku
7.3. Cztery podstawowe etapy w rozwoju zarządzania organizacjami
7.4. Segmentacja rynku usług zdrowotnych
7.5. Marketing-mix dla świadczeń pielęgniarskich
Rozdział 8. Zarządzanie zasobami ludzkimi
8.1. Znaczenie zasobów ludzkich w organizacji
8.2. Istota i cechy szczególne zasobów ludzkich w systemach zdrowotnych
8.3. Planowanie zasobów ludzkich w organizacji, zakres i etapy
Rozdział 9. Planowanie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską
9.1. Potrzeby zdrowotne i zapotrzebowanie na opiekę a planowanie obsad pielęgniarskich
9.2. Weryfikacja i dostosowanie metod „Patient Classification System” do warunków organizacyjnych krajowych szpitali
9.3. Metody klasyfikacji pacjentów w planowaniu obsad pielęgniarskich i położniczych na oddziałach o różnym profilu
9.4. Planowanie kadr pielęgniarskich w podstawowej opiece zdrowotnej
Rozdział 10. Nabór i dobór pracowników
10.1. Nabór pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi w organizacji
10.2. Dobór pracowników. Standardowy proces selekcji
10.3. Dobór kandydatów na pielęgniarskie stanowiska pracy
10.4. Utrzymanie zasobów ludzkich w organizacji
Rozdział 11. Adaptacja społeczno-zawodowa
11.1. Pojęcie adaptacji społecznej i zawodowej
11.2. Czynniki warunkujące adaptację społeczno-zawodową pielęgniarek
11.3. Ramowy program adaptacji społeczno-zawodowej pielęgniarek
11.4. Uwarunkowania kultury organizacji
11.5. Wpływ kultury organizacji na pracę zespołów pielęgniarskich
11.6. Kultura organizacji a kształtowanie wizerunku profesji pielęgniarek i położnych
Rozdział 12. Doskonalenie zawodowe
12.1. Znaczenie doskonalenia zawodowego dla rozwoju organizacji
12.2. System kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych
12.3. Organizacja doskonalenia zawodowego w zakładzie
12.4. Metody stosowane w zakładowym doskonaleniu zawodowym
12.5. Ocenianie, ewaluacja doskonalenia zawodowego
12.6. Ścieżka kariery zawodowej
Rozdział 13. System ocen pracowniczych
13.1. Elementy systemu oceniania
13.2. Rodzaje ocen
13.3. Sposoby oceniania
13.4. Czynniki zniekształcające wyniki oceny
13.5. Kryteria oceny pracy na pielęgniarskich stanowiskach wykonawczych i kierowniczych
Rozdział 14. Projektowanie pielęgniarskich stanowisk kierowniczych
14.1. Podstawowe podejścia koncepcyjne do problematyki stanowisk pracy
14.2. Zakres odpowiedzialności, obowiązków i uprawnień na pielęgniarskich stanowiskach kierowniczych
14.3. Zasady formułowania zadań na stanowiskach pracy
14.4. Proces komunikowania na stanowiskach pracy
Rozdział 15. Zarządzanie jakością
15.1. Jakość - pojęcia podstawowe
15.2. System zapewniania jakości
15.3. Geneza zarządzania jakością
15.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
15.5. Współczesne podejście do jakości w ochronie zdrowia i pielęgniarstwie
15.6. Standardy w zarządzaniu opieką pielęgniarską
Rozdział 16. Doskonalenie organizacji, zmiana, konflikt
16.1. Wprowadzenie
16.2. Doskonalenie organizacji
16.3. Zmiana, rodzaje zmian
16.4. Źródła zmian
16.5. Podstawowe zasady przeprowadzania zmian
16.6. Proces zmian
16.7. Strategie wprowadzania zmian
16.8. Rzecznik zmiany
16.9. Kierowanie konfliktem
Rozdział 17. Usprawnianie pracy w ochronie zdrowia i podsystemie pielęgniarstwa
17.1. Metodyka postępowania organizatorskiego w rozwiązywaniu problemów i usprawnianiu pracy
17.2. Badanie metod
17.3. Techniki heurystyczne
17.4. Mierzenie i normowanie pracy
17.5. Wartościowanie pracy
Rozdział 18. Ergonomiczna analiza pracy
18.1. Ergonomia, podstawowe definicje, istota, zakres, podział
18.2. Metody pomiaru stopnia obciążenia pracą fizyczną
18.3. Analiza obciążenia psychicznego na pielęgniarskich stanowiskach
18.4. Obciążenie na pielęgniarskich stanowiskach wynikające z narażenia na czynniki środowiska pracy
18.5. Rytmy biologiczne i ich wpływ na aktywność fizyczną i umysłową
18.6. Zmęczenie, przerwy w pracy na różnych stanowiskach w podsystemie pielęgniarstwa
Część II Ekonomika, finanse w ochronie zdrowia
Rozdział 19. Modele finansowania opieki zdrowotnej
19.1. Modele systemów zdrowotnych jako pochodna polityki zdrowotnej danego kraju
19.2. Ewolucja dotychczasowych modeli i zmiana sposobów ich finansowania
19.3. Współpłacenie pacjentów w ochronie zdrowia w krajach zachodnich i państwach Europy centralnej i wschodniej
19.4. Finansowanie opieki zdrowotnej w Polsce
Rozdział 20. Planowanie, budżetowanie, monitoring usług zdrowotnych
20.1. Wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu ekonomiki zdrowia
20.2. Finanse publiczne
20.3. Założenia budżetu publicznego
20.4. Dochody i wydatki budżetowe
20.5. Rachunek kosztów w zakładach opieki zdrowotnej
20.6. Opracowanie budżetu dla wybranej jednostki organizacyjnej
20.7. Opracowanie budżetu na opiekę pielęgniarską w wybranej jednostce organizacyjnej
20.8. Nadzór nad realizacją budżetu
Rozdział 21. Wybrane analizy finansowe i ekonomiczne
21.1. Wady i zalety różnych form finansowania opieki zdrowotnej
21.2. Analiza ekonomiczna i analiza finansowa
Piśmiennictwo
Spis rycin
Spis tabel
Indeks

67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie zasobami ludzkimi

Wśród wyzwań, które stoją przed współczesnymi przedsiębiorstwami, szczególnie ważna jest rosnąca rola zasobów ludzkich jako źródła przewagi konkurencyjnej. Istotne jest także dążenie do podnoszenia efektywności...
58,65 zł 69,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie różnorodnością pracowników

Ze względu na dynamiczne zmiany zachodzące na globalnym rynku pracy, zarządzanie różnorodnością staje się coraz bardziej popularnym tematem w naukach o zarządzaniu. Tytułowa różnorodność odnosi się do trzech rodzajów tożsamości: pi...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie w kulturze

Książka stanowi aktualne źródło wiedzy o zarządzaniu w sektorze kultury. Jej unikatową wartością jest kompleksowe ujęcie najważniejszych zagadnień teoretycznych, a także konsekwentne odwoływanie się do praktyki zarządzania poprzez trafnie dobrane studi...
75,65 zł 89,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie reputacją firm rodzinnych

Celem głównym pracy jest opracowanie koncepcji zarządzania reputacją firm rodzinnych. Dla zapewnienia właściwej realizacji powyższego celu głównego, ustalono również następujące cele szczegółowe:- Przedstawienie...
46,95 zł 49,00 zł
Do koszyka

Zielone zarządzanie ludźmi

Zielone zarządzanie ludźmi. Green HRM jest opracowaniem oryginalnym i nowatorskim. Na rynku polskim nie istnieje jeszcze tego typu publikacja, a sam temat jest dopiero rozpoznawany. Myśl przewodnia dotyczy rozwiązań prośrodowiskowych w zarządzaniu zaso...
54,41 zł 64,90 zł
Do koszyka

Zarządzanie międzynarodowe

Jest to nowoczesny podręcznik dotyczący zarządzania międzynarodowego. Zawarto w nim wiedzę o organizacji i funkcjonowaniu firm działających w skali globalnej. Autorzy mają nadzieję, że stanie się on inspiracją do prowadzenia kolejnych badań nad najważn...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.