0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Uzdatnianie wody, cz. 2

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2010

  • Wydanie/Copyright: wyd. 2

  • Redakcja naukowa: Jacek Nawrocki

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 54,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 38,43 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

38,43 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Uzdatnianie wody, cz. 2

Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!


W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania, ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).


W tomie II omówiono:


* proces wymiany jonowej,


* procesy membranowe,


* biologiczne metody uzdatniania wody,


* uzdatnianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej,


* po raz pierwszy technologie produkcji wód butelkowanych.


Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Technika
  • Redakcja: Jacek Nawrocki
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-16435-5
  • ISBN druku: 978-83-01-16435-5
  • Liczba stron: 397
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
6. WYMIANA JONOWA (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Jacek Nawrocki, Joanna Świetlik)	1
	6.1. Wstęp	1
	6.2. Wymieniacze jonowe	2
	6.3. Właściwości wymieniaczy jonowych	13
	6.4. Równowaga reakcji wymiany jonowej	17
	6.5. Kinetyka wymiany jonowej	21
	6.6. Technologiczna charakterystyka procesu wymiany jonowej	23
		6.6.1. Charakterystyka procesów kolumnowych	24
		6.6.2. Cykl pracy wymieniaczy jonowych	25
		6.6.3. Metody fluidalne	26
		6.6.4. Złoża wielowarstwowe	27
		6.6.5. Złoża mieszane	28
		6.6.6. Wpływ zanieczyszczeń na jonity	28
	6.7. Zastosowanie wymiany jonowej w technologii uzdatniania wody	29
		6.7.1. Usuwanie azotu amonowego metodą selektywnej wymiany jonowej na klinoptylolicie	30
		6.7.2. Usuwanie azotanów(V) z wody przez zastosowanie wymiany jonowej	34
		6.7.3. Tlenki metali jako wymieniacze jonowe	40
		6.7.4. Usuwanie substancji organicznych	46
		6.7.5. Zmiękczanie wody	54
		6.7.6. Dekarbonizacja wody	55
		6.7.7. Dekationizacja i demineralizacja wody	57
		6.7.8. Odtlenianie wody	59
	Literatura	60
7. PROCESY MEMBRANOWE W UZDATNIANIU WODY (Sylwia Mozia, Jacek Przepiórski, Antoni W. Morawski)	63
	7.1. Wprowadzenie do procesów membranowych. Podstawowe pojęcia i definicje	63
	7.2. Membrany i moduły membranowe	70
	7.3. Ciśnieniowe procesy membranowe	84
		7.3.1. Ogólna charakterystyka ciśnieniowych procesów membranowych	84
		7.3.2. Transport masy w ciśnieniowych procesach membranowych	93
		7.3.3. Metody zapobiegania blokowaniu membran	103
		7.3.4. Metody czyszczenia membran	106
		7.3.5. Zastosowania ciśnieniowych procesów membranowych w uzdatnianiu wody	109
	7.4. Inne procesy membranowe stosowane w uzdatnianiu wody	126
		7.4.1. Elektrodializa	126
		7.4.2. Destylacja membranowa (MD)	132
	7.5. Podsumowanie	136
	Literatura	137
8. BIOLOGICZNE METODY UZDATNIANIA WODY (Sławomir Biłozor, Jacek Nawrocki)	141
	8.1. Informacje wstępne	141
	8.2. Fazy rozwoju kultur bakteryjnych	144
	8.3. Podstawy biologicznych metod uzdatniania wody	148
	8.4. Błona biologiczna	149
	8.5. Procesy biochemiczne wykorzystywane w uzdatnianiu wody	150
		8.5.1. Aerobowe utlenianie materii organicznej	151
		8.5.2. Nitryfikacja	154
		8.5.3. Denitryfikacja	156
		8.5.4. Biologiczne utlenianie żelaza i manganu	159
	8.6. Zastosowanie procesów biochemicznych w uzdatnianiu wody	160
		8.6.1. Uzdatnianie wody w reaktorach do nitryfikacji	160
		8.6.2. Uzdatnianie wody w reaktorach do denitryfikacji	163
		8.6.3. Filtry powolne	169
		8.6.4. Procesy biochemiczne w filtrach pospiesznych	171
		8.6.5. Biologicznie aktywne filtry węglowe (BAF)	171
		8.6.6. Infiltracja jako metoda oczyszczania wód powierzchniowych	175
		8.6.7. Uzdatnianie wody w warstwie wodonośnej (in situ)	187
	8.7. Stabilność biologiczna wody do picia	189
	Literatura	191
9. WPŁYW ORGANIZMÓW WODNYCH NA JAKOŚĆ UJMOWANEJ WODY (Ryszard Gołdyn, Halina Szyper)	194
	9.1. Organizmy uciążliwe dla ujęć wodociągowych	195
		9.1.1. Bakterie	195
		9.1.2. Grzyby	201
		9.1.3. Fitoplankton	202
		9.1.4. Zooplankton	206
		9.1.5. Mikrobentos i peryfiton (porośla)	207
		9.1.6. Makrofity	208
		9.1.7. Makrozoobentos	209
	9.2. Rodzaje zagrożeń wywoływanych przez organizmy wodne	210
		9.2.1. Pogarszanie smaku i zapachu wody	210
		9.2.2. Wydzielanie związków toksycznych	223
	9.3. Organizmy w urządzeniach wodociągowych	232
		9.3.1. Organizmy w osadnikach wstępnych	232
		9.3.2. Organizmy w rurociągach dosyłowych i innych urządzeniach wodociągowych	233
		9.3.3. Organizmy na filtrach powolnych i pospiesznych	235
		9.3.4. Organizmy w sieci wodociągowej	237
		9.3.5. Organizmy w studniach kopanych i wierconych	242
	9.4. Metody zwalczania organizmów i zapobiegania ich rozwojowi	243
		9.4.1. Zapobieganie powstawaniu zakwitów	243
		9.4.2. Likwidacja zakwitów w zbiornikach wodnych	244
		9.4.3. Zwalczanie i usuwanie organizmów na stacjach uzdatniania wody	253
	9.5. Przykłady trudności wywoływanych przez organizmy wodne na ujęciach w Polsce	260
		9.5.1. Zapach wody	260
		9.5.2. Zarastanie przewodów, kolmatacja filtrów, przenikanie do wody uzdatnionej	262
	Literatura	264
10. DEZYNFEKCJA WODY (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Krystyna Katarzyna Danielak)	271
	10.1. Organizmy chorobotwórcze w wodach powierzchniowych i podziemnych	272
	10.2. Pierwotniaki pasożytnicze w wodach	275
		10.2.1. Charakterystyka wybranych organizmów	275
		10.2.2. Rozprzestrzenianie się chorób inwazyjnych drogą wodną	280
	10.3. Mikrobiologiczne badanie czystości wód do picia	281
	10.4. Mikrobiologiczne wskaźniki jakości wody do picia według WHO [9]	284
	10.5. Dezynfekcja wody	286
		10.5.1. Kinetyka dezynfekcji	289
		10.5.2. Metody chemiczne	291
		10.5.3. Metody fizyczne	302
		10.5.4. Podsumowanie	307
	10.6. Dezynfekcja a uboczne produkty dezynfekcji	311
	Literatura	313
11. UZDATNIANIE WÓD PODZIEMNYCH W WARSTWIE WODONOŚNEJ (Józef Górski)	316
	11.1. Wstęp	316
	11.2. Naturalne procesy hydrogeochemiczne w wodach podziemnych i możliwości ich wykorzystania w uzdatnianiu wód	317
	11.3. Odżelazianie i odmanganianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej	321
		11.3.1. Podstawy hydrogeochemiczne metody	322
		11.3.2. Warianty rozwiązań technologicznych i technicznych	324
		11.3.3. Charakterystyka przeobrażeń środowiska hydrogeochemicznego oraz wpracowanie warstwy wodonośnej	329
		11.3.4. Efektywność uzdatniania	334
		11.3.5. Efekty uzdatniania w zakresie innych wskaźników hydrochemicznych (poza żelazem i manganem)	338
		11.3.6. Kolmatacja warstwy wodonośnej	338
		11.3.7. Zasady wdrażania metody	341
		11.3.8. Zalety i wady metody	342
		11.3.9. Efekty dotychczasowych wdrożeń metody w Polsce	343
		11.3.10. Ocena efektów dotychczasowych wdrożeń oraz perspektywy i uwarunkowania w zakresie wykorzystania metody w Polsce	348
	11.4. Wykorzystanie biodegradacji in situ do eliminacji zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego	350
	11.5. Denitryfikacja	351
	11.6. Usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych z wód podziemnych przy użyciu przepuszczalnych reaktywnych barier	355
	Literatura	356
12. WODY BUTELKOWANE (Agata Dąbrowska)	358
	12.1. Wody butelkowane jako alternatywa wody przeznaczonej do picia dostarczanej przez wodociągi	358
	12.2. Podział wód naturalnych i ich właściwości fizyczno-chemiczne	359
	12.3. Uzdatnianie wód mineralnych	362
	12.4. Zagrożenia, jakie mogą powodować opakowania i nieprawidłowe przechowywanie wód butelkowanych	368
		12.4.1. Migracja zanieczyszczeń organicznych z opakowań	368
		12.4.2. Magazynowanie wód butelkowanych	372
	Literatura	375
Indeks rzeczowy	376

Inni Klienci oglądali również

28,80 zł 32,00 zł
Do koszyka

W poszukiwaniu struktury wody

Woda cię nie uzdrowi. Uzdrowi cię twój własny rozsądek.Choć pojęcie wody strukturyzowanej nie jest w Polsce bardzo rozpowszechnione, to grono osób, które uwierzyły, że ten specyfik może zdziałać cuda, stale się powiększ...
9,89 zł 10,99 zł
Do koszyka

Ogień i woda

Summer Curtis to idealna sekretarka: punktualna, pracowita, doskonale zorganizowana. Na skutek reorganizacji w firmie zostaje przeniesiona do biura jednego ze współwłaścicieli, Phina Gibsona, człowieka kochającego adrenalinę, przygodę, ryzyko. S...
36,00 zł 40,00 zł
Do koszyka

Woda księżycowa

Masz w sobie siłę, by odmienić całe swoje życie. A gdy ją odnajdziesz, nic nie będzie w stanie cię zatrzymać.Życie trzydziestoletniej Natalii wydaje się smakować mdławo, niczym kawa z maszyny wendingowej, którą bohaterka wypija codzi...
14,39 zł 15,99 zł
Do koszyka

Jak ogień i woda

Abby pracuje w firmie prawniczej i cieszy się opinią idealnej sekretarki. Zorganizowana i lojalna, jako jedyna ze stoickim spokojem znosi wybuchy szefa. Greyson to skupiony na sobie kobieciarz, szczery do bólu cynik. Sekretarka często go irytuje...
51,80 zł 74,00 zł
Do koszyka

Wysokoefektywne metody oczyszczania wody

Stale rosnące wymagania co do jakości wody przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymuszają stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod oczyszczania. Produkuje się nowe...
32,31 zł 35,90 zł
Do koszyka

Wiosenne wody

Pełna humoru satyra jednego z największych amerykańskich pisarzy XX wiekuPółnocne Michigan. Dwóch pracowników fabryki pomp – weteran pierwszej wojny światowej Yogi Johnson i pisarz Scripps O’Neill – sz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!