0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Prawdziwa historia czekolady

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2024

  • Autor: Sophie Coe, Michael Douglas Coe

  • Tłumacz: Ewa Klekot

  • Wydawca: PIW

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 70,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 66,50 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

63,00 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Prawdziwa historia czekolady

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Historia i archeologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8196-819-5
  • Liczba stron: 248
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych

Spis treści

Przedmowa..................................................................................................7

Wprowadzenie..........................................................................................11

Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów........................................................................15

Chemiczny kalejdoskop..........................................................................25

Rozdział 2. Narodziny kakao.........................................................................................30

Olmekowie........................................................................................30

Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów.............................................................34

Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego.........................................................................36

Zmierzch cywilizacji Majów..................................................................................................47

Toltekowie i co było dalej.......................................................................................................48

Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju..................................................................50

Przyrządzanie kakao przez Majów w epokach późniejszych.............................................55

Rodział 3. Aztekowie – lud piątego słońca.........................................................58

Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia.............................................................59

Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju...............................................................62

Pociągają i budzą odrazę: octli i czekolada...........................................................................66

Cacahuacuauhuitl – „czekoladowe drzewo” Azteków........................................................68

Skarb królewski.........................................................................................71

Jak Aztekowie robili czekoladę..............................................................................................73

Dodatki smakowe, zapachowe i inne....................................................................................75

Napój elity.........................................................................................................78

„Szczęsny pieniądz”.............................................................................................81

Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao..........................................................................83

Rozdział 4. Sp otkanie i pr zemiana..............................................................................87

Pierwszy kontakt: Guanaja 1502............................................................................................87

Przełamanie bariery smaku....................................................................................................90

Przełamanie bariery języka....................................................................................................95

Przełamanie bariery medycyny.............................................................................................99

Rozdział 5. Czekolada podbija Europę................................. 102

Kakao w Hiszpanii: „czekolada osiągnęła doskonałość”................................................. 105

Czekolada we Włoszech: „elegancja bardziej wyszukana”.............................................. 112

Przełamanie bariery Kościoła............................................................................................. 119

Czekolada we Francji.................................................................................. 123

Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa...................................................................... 131

Poza granice Europy............................................................................... 140

Rozdział 6. Źródło........................................................................... 142

Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej.................... 143

Guayaquil: „kakao biedaków”............................................................................................. 148

Wenezuela............................................................................................ 149

Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem................................................... 152

Wyspy Szczęśliwe – nie tak znowu szczęśliwe.................................................................. 155

Nowe horyzonty: kakao opływa świat............................................................................... 158

Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)........................... 160

Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają............................................................. 163

Hiszpania................................................................................................. 166

Włochy................................................................................................. 169

Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?............................................. 171

Francja przed potopem.................................................................. 175

Anglia w czasach króla Jerzego – od czekoladziarni do klubu....................................... 180

Czekolada i świt rewolucji przemysłowej.......................................................................... 183

Koniec pewnej epoki: „boski markiz” i czekolada........................................................... 184

Rozdział 8. Czekolada dla mas.................................................................................. 187

Zerwanie z przeszłością: wynalazek van Houtena........................................................... 189

Kwakierscy kapitaliści......................................................................... 190

Walka o czystą czekoladę.................................................................................... 193

Szwajcaria – kraina krów i czekolady................................................................................. 195

Milton Hershey i „stary dobry batonik Hersheya”........................................................... 198

Jak się robi czekoladę.......................................................................... 202

Jakość a ilość – w poszukiwaniu lepszej czekolady.......................................................... 205

Rozdział 9. Et yczna czekolada ................................................................................ 210

Ciemna strona świata czekolady......................................................................................... 211

Czekoladowy świat drobnych rolników............................................................................. 212

Przypisy.................................................................................................. 215

Bibliografia.............................................................................................. 225

Źródła ilustracji..................................................................................... 235

Indeks........................................................................................... 239

Indeks osób......................................................................................... 239

Indeks nazw geograficznych

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!