0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Katowice, 2009

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Seria / cykl: Prace Naukowe UŚ; Fizyka

  • Autor: Anna Michnik

  • Wydawca: Uniwersytet Śląski

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 15,75 zł
14,18 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych

W pracy przedstawiono i przedyskutowano wyniki badań przemian strukturalnych surowiczej albuminy ludzkiej i wołowej, przebiegających pod wpływem kontrolowanego wzrostu temperatury w roztworach wodnych. Zastosowanie wysokiej jakości czułego mikrokalorymetru pozwoliło prześledzić subtelne zmiany zachodzące w białku pod wpływem takich czynników środowiskowych, jak radiowe (RF) i ultrafioletowe (UV) promieniowanie elektromagnetyczne. Udokumentowano występowanie różnic w przebiegu termicznego rozfałdowania albuminy wolnej i zawierającej kwasy tłuszczowe, reakcji obydwu form białka na promieniowanie UV oraz w wiązaniu denaturantów (etanolu). Połączenie danych kalorymetrycznych z odpowiednim modelem matematycznym pozwoliło scharakteryzować założony proces termicznej denaturacji trójdomenowego białka, jakim jest albumina.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Fizyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8012-866-8
  • Liczba stron: 146
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Spis treści

Wprowadzenie / 7

1. Białka: konformacja, pojemność cieplna / 13
1.1. Stan konformacyjny białka / 13
1.2. Pojemność cieplna białek / 15

2. Albumina — struktura i funkcje / 20

3. Badania DSC białek / 24
3.1. Termiczne rozfałdowanie białka / 24
3.2. Aspekty kinetyczne w procesie denaturacji białek — model Lumry—Eyringa / 31

4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC / 35
4.1. Podstawy analizy dekonwolucyjnej / 35
4.2. Przejścia niezależne / 37
4.2.1. Model niezależnych przejść dwustanowych, uwzględniający efekty ΔCp / 39
4.2.2. Model niezależnych przejść dwustanowych, z wykluczeniem efektów ΔCp / 40
4.2.3. Model niezależnych przejść niedwustanowych / 40
4.3. Przejścia sekwencyjne / 41
4.4. Pojedyncze przejście dwustanowe z dysocjacją podjednostek / 42

5. Proces termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych / 44
5.1. Charakterystyka DSC termicznej przemiany pomiędzy stanem natywnym i zdenaturowanym albuminy / 44
5.2. Specyfika termicznych przemian konformacyjnych albuminy ludzkiej i wołowej / 48
5.3. Wpływ obecności kwasów tłuszczowych na charakter termicznego rozfałdowania albuminy / 52
5.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy / 54

6. Termiczna denaturacja albuminy surowicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi / 63
6.1. Przemiany BSA w roztworach o pH w zakresie 3,5—7,0 / 63
6.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w roztworach wodnych etanolu / 71
6.2.1. Białka w roztworach wodno-alkoholowych / 71
6.2.2. Proces termicznej denaturacji HSA i HSAf w obecności etanolu / 73
6.2.3. Wiązanie etanolu do albuminy / 75
6.2.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy w roztworach etanol-woda / 79

7. Skutki ekspozycji roztworów wodnych albuminy na wybrane zakresy promieniowania elektromagnetycznego / 84
7.1. Wpływ promieniowania o częstości radiowej na trwałość konformacji albuminy wołowej / 84
7.2. Konformacyjna reorganizacja albuminy pod wpływem promieniowania UV / 92

Podsumowanie / 105

Dodatek / 109
D I. Wiązanie kwasów tłuszczowych do albuminy / 109
D II. Siły stabilizujące strukturę białka / 111
D III. Wpływ środowiska na konformacyjną stabilność makromolekuły białka / 114
D IV. Pomiary kalorymetryczne i spektrofotometryczne / 119
D V. Analiza statystyczna wyników / 120

Literatura / 121

Summary / 139
Zusammenfassung / 141
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(pdf)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

18,17 zł 20,19 zł
Do koszyka

Wybrane bitwy oręża polskiego

Bitwa pod Płowcami to jedna z bitew opisanych w tej książce była to bitwa stoczona 27 września 1331 roku, na polach wsi Płowce pomiędzy wojskami Władysława Łokietka a oddziałami zakonu krzyżackiego pod wodzą komtura krajowego chełmińskiego Otto von Lau...
24,57 zł 27,30 zł
Do koszyka

Wybrane obszary badawcze andragogiki

Po zapoznaniu się ze wszystkimi artykułami zamieszczonymi w pracy – mimo, iż są one zróżnicowane zarówno pod względem metodologicznym, jak też metodycznym i merytorycznym – jej wartość oceniam wysoko. (...)Mam prze...
37,80 zł 42,00 zł
Do koszyka

Zmiany w świadczeniach pielęgnacyjnych i zasiłkach dla opiekunów oraz wybrane problemy pomocy społecznej

Z dniem 15 maja 2014 r. weszła w życie ustawa z 4 kwietnia 20014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów realizująca wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 2013 r. , który uznał, że pozbawienie części osób opiekujących s...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Gospodarka światowa w XXI wieku - kierunki przemian

Współczesna gospodarka światowa podlega ciągłym zmianom, wynikającym ze wzmożonej liberalizacji, procesu globalizacji oraz postępującej specjalizacji. Dynamiczna natura współczesnej gospodarki światowej wymaga wnikliwych badań stanu i pro...
19,80 zł 22,00 zł
Do koszyka

Oceny eksperckie w badaniu użyteczności bibliotecznych serwisów internetowych

W książce opisano metody oceny użyteczności serwisów internetowych. Po wprowadzeniu dotyczącym pojęcia użyteczności w kontekście projektowania serwisów internetowych czytelnik może zapoznać się z metodyką ich oceny za pośrednictwem listy ...
63,00 zł 70,00 zł
Do koszyka

Przemiany polityczne w Kongu. Od kolonii po współczesne państwo (1885–2020)

Monografia została uporządkowana chronologicznie i obejmuje trzy części:pierwsza dotyczy lat 1885–1959, druga lat 1960–2000 i trzecia lat 2001–2018.Jednocześnie rozdziały poprzedzono Prologiem i podsumowano Epilogiem,

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!