Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Przedpłata (Przelewy24) do 249 zł | od 249 zł | |
---|---|---|
ORLEN Paczka |
9,99 zł | 0 zł |
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka | 10,99 zł | 0 zł |
Pocztex | 11,99 zł | 0 zł |
InPost Paczkomaty 24/7 |
13,99 zł | 0 zł |
Kurier DPD |
12,49 zł | 0 zł |
Punkty odbioru DPD |
10,99 zł | 0 zł |
Odbiór w Księgarni PWN |
0 zł | 0 zł |
Płatność przy odbiorze do 249 zł | od 249 zł | |
---|---|---|
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka | 14,99 zł | 0 zł |
Pocztex | 15,99 zł | 0 zł |
Kurier DPD |
16,49 zł | 0 zł |
Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Książka przedstawia, m.in.:
Przedmowa 1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej 2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek 2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek 2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska 2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów – Eugenia Gospodarek 2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych 3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka 3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 3.1.2. Odporność przeciwzakaźna 3.2. Immunologia skóry 3.3. Immunoprofilaktyka 4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska 5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka 6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek 6.1. Metody barwienia drobnoustrojów 6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów 7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew 7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne 7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae 7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae 7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową 7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae 7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae 7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae 7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae 8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek 9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg 9.1. Grzybice powierzchniowe 9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym 9.1.3. Dermatofity 9.1.4. Drożdże 9.1.5. Grzyby pleśniowe 9.2. Diagnostyka mikologiczna 9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym 10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska 11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 11.1. Wstęp 11.2. Zakażenia wirusowe 11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 11.2.2. Półpasiec (zoster) 11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 11.3. Zakażenia bakteryjne 11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) 11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) 11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) 11.4. Grzybice skóry 11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków 13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron 13.1. Sterylizacja 13.1.1. Podział metod sterylizacji 13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 13.2. Dezynfekcja 13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu 13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu 13.2.4. Środki dezynfekcyjne 13.3. Aseptyka i antyseptyka 13.4. Środki ochrony kosmetyków 13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków 14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych 14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków 14.5. Higiena rąk personelu 14.5.1. Mikroflora naturalna rąk 14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk 14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego 14.8. Gospodarka odpadami 15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka 15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego 15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 15.3. Postępowanie z odpadami w zakładzie kosmetycznym 15.4. Skład i jakość kosmetyków 15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 15.5.1. Nadzór nad kosmetykami Skorowidz