0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Łódź, 2011

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Magdalena Maria Grzelak

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój

W niniejszej pracy podjęta została próba wypełnienia luki w zakresie analiz innowacyjności w przemyśle spożywczym, a przede wszystkim poszczególnych jego branż (na poziomie klas PKD) w kontekście rozwoju i konkurencyjności. W dotychczas stosowanych ujęciach brak jest tego typu analiz. W pracy na tle teoretycznych rozważań ekonomicznych stawiane są tezy weryfikowane z zastosowaniem metod ilościowych, w tym zwłaszcza statystyki wielowymiarowej oraz regresji panelowej. Co istotne, w niniejszych badaniach podjęto próbę budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika innowacyjności zarówno na szczeblu przemysłu spożywczego ogółem, jak i niższych szczeblach agregacji (na poziomie klas lub grup klas PKD). Analiza ma charakter mezoekonomiczny, gdyż branże przemysłu spożywczego uznano za mezosystemy gospodarcze w odniesieniu do całego przemysłu. Celem głównym autorki pracy jest dokonanie oceny stopnia innowacyjności przemysłu spożywczego w Polsce oraz określenie wpływu tej innowacyjności na rozwój i konkurencyjność całego kierunku tej działalności wytwórczej, jak i jego klas lub grup klas.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ekonomia, zarządzanie, marketing
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7525-709-0
  • ISBN druku: 978-83-7525-709-0
  • Liczba stron: 264
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wstęp 	5 
1. Procesy innowacyjne w gospodarce – wybrane aspekty teoretyczne 	11 
Wprowadzenie 	11 
1.1. Zmiany a innowacje 	11 
1.2. Definicje innowacji 	14 
1.3. Systematyka innowacji 	21 
1.4. Modele innowacji 	31 
1.5. Innowacje w teorii ekonomii 	36 
1.6. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy 	39 
1.7. Innowacje a konkurencja i konkurencyjność 	44 
Podsumowanie 	49 
2. Innowacyjność polskiej gospodarki w świetle badań statystycznych 	51 
Wprowadzenie 51 
2.1. Pojęcie i istota Narodowych Systemów Innowacji	51 
2.1.1. Narodowe Systemy Innowacji w wybranych krajach europejskich	57 
2.1.2. Specyfika Narodowego Systemu Innowacji w Polsce	60 
2.1.3. Nakłady, zatrudnienie w działalności B+R krajów Unii Europejskiej	65 
2.2. Teoria i praktyka statystyczna badań nad innowacyjnością	69 
2.2.1. Metodologia OECD	69 
2.2.2. Metodologia Unii Europejskiej	77 
2.2.3. Metodologia badań GUS	80 
2.3. Ranking innowacyjności krajów UE według sumarycznego wskaźnika innowacyjności	82 
Podsumowanie	86 
3. Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji przemysłu spożywczego w Polsce 	87 
Wprowadzenie	87 
3.1. Miejsce przemysłu spożywczego w polskiej gospodarce	87 
3.2. Tendencje rozwojowe przemysłu spożywczego w latach 1999–2008	93 
3.2.1. Rozwój i przemiany struktury produkcji przemysłu spożywczego 93 
3.2.2. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne 98 
3.2.3. Produktywność przemysłu spożywczego 101 
3.2.4. Wyniki ekonomiczno-finansowe przemysłu spożywczego 109 
3.3. Ocena konkurencyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2002–2008 113 
Podsumowanie 124 
4. Analiza innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce 127 
Wprowadzenie 127 
4.1. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce w latach 1999–2008 127 
4.1.1. Nakłady na działalność innowacyjną 129 
4.1.2. Efekty działalności innowacyjnej 134 
4.1.3. Współpraca w zakresie działalności innowacyjnej 142 
4.1.4. Bariery rozwoju innowacji 144 
4.2. Miejsce przemysłu spożywczego w przetwórstwie przemysłowym – analiza innowacyjności według głównych składowych 145 
4.2.1. Metodologia głównych składowych 146 
4.2.2. Ranking działów przetwórstwa przemysłowego według innowacyjności 151 
Podsumowanie 158 
5. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego – próba budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika 161 
Wprowadzenie 161 
5.1. Wskaźniki innowacyjności przedsiębiorstw przemysłowych 161 
5.2. Procedura porządkowania liniowego 163 
5.3. Wybrane zagadnienia metod analizy skupień 171 
5.4. Wstępna analiza danych – dobór wskaźników diagnostycznych 179 
5.5. Syntetyczna ocena innowacyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2004–2008 186 
6. Ekonometryczna analiza efektów innowacyjności w przemyśle spożywczym 207 
Wprowadzenie 207 
6.1. Przegląd ekonomicznych modeli wzrostu gospodarczego 207 
6.2. Ocena wpływu innowacjności na konkurencyjność przedsiębiorstw funkcjonujących w przemyśle spożywczym 213 
6.2.1. Przemysł spożywczy ogółem 215 
6.2.1.1. Model produkcji sprzedanej 215 
6.2.1.2. Model wydajności pracy 218 
6.2.1.3. Model wartości dodanej brutto 220 
6.2.1.4. Model łącznej produktywności czynników produkcji (TFP) 221 
6.2.2. Branże przemysłu spożywczego 224 
Podsumowanie 	233 
Zakończenie 	237 
Bibliografia 	243 
Spis rysunków 	255 
Spis tabel 	257 
Innovativeness of the Food Industry in Poland (summary) 	259 
Od redakcji 	263

Inni Klienci oglądali również

22,41 zł 24,90 zł
Do koszyka

Die blaue Hand

Die junge Eunice Weldon nimmt eine Stellung als Sekretärin der reichen Mrs. Groat an und zieht in deren Haus ein. Zurück bleibt eine Karte mit einem blauen Handabdruck und einer geheimnisvollen Warnung: „Jemand, der Dich liebt, bittet D...
17,99 zł 19,99 zł
Do koszyka

Raport o gender w Polsce

Zawód: reporter(ka?). Cel: Stworzenie raportu o gender w Polsce. Pierwszego, gruntownego, opartego wyłącznie na faktach, niestronniczego. Metoda: operacyjna. Przeniknąć do środowiska, wziąć udział w zajęciach dydaktycznyc...
47,25 zł 52,50 zł
Do koszyka

Obciążenie fizyczne pracy – obowiązki pracodawcy. Wydatek energetyczny – metody oceny. Zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów.

Podczas wykonywania czynności zawodowych występuje konieczność pokonywania obciążenia fizycznego. Jest to możliwe dzięki właściwościom i czynnościom układu mięśniowego. W zależności od rodzaju stanowiska pracy obciążenie fizyczne pracowników moż...
27,90 zł 31,00 zł
Do koszyka

Rozwój czasopism regionalistycznych w Wielkopolsce po 1989 roku

Niniejsza książka składa się z trzech skorelowanych tematycznie rozdziałów, których łącznikiem merytorycznym jest problematyka statusu naukowego i praktycznego czasopism o cechach regionalistycznych ukazujących się w regionie wielkopolski...
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka

Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce wobec wyzwań gospodarki XXI wieku

Rozwój współczesnych przedsiębiorstw jest zagadnieniem wieloaspektowym i wielopłaszczyznowym, co wynika m.in. z oddziaływania zarówno jego warunków, jak i czynników na uzyskiwane efekty tego procesu. Sam rozwój...
29,70 zł 33,00 zł
Do koszyka

Rozwój praw obywatelskich w świetle polityki migracyjnej państwa polskiego

Monografia ukazuje rozwój praw obywatelskich w świetle polityki państwa polskiego ujęty w cztery rozdziały. Treści pierwszego rozdziału przybliżają uwarunkowania historyczne, polityczne, społeczne i instytucjonalne podjętego zagadnienia. Rozważa...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!