Dokonania w zakresie medycyny sprawiły, że leczenie pacjentów z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, jest coraz skuteczniejsze i zapewnia wyższą jakość życia. Zainspirowani wynikami ...
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która...
Dieta DASH zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia, a jeśli ono występuje,pomaga je obniżyć i to już po dwóch tygodniach stosowania.Jest skuteczna zarówno u mężczyzn, jak i kobiet...
Ten praktyczny przewodnik zawiera przykłady konspektów, w których uwzględniono poszczególne etapy edukacji pacjenta z cukrzycą typu 1 i typu 2 oraz pacjentek z cukrzycą przedci...
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę.Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę.Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach ...
Publikacja niezbędna w codziennej pracy pielęgniarek, położnych, edukatorów ds. diabetologii.W książce uwzględniono szeroki wachlarz zagadnień dotyczących leczenia ciągłym podskó...
Zalecenia postępowania w cukrzycy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2021 jako nowe kryterium rozpoznania cukrzycy wprowadzają odsetek hemoglobiny glikowanej HbA1c > 6,5%. Jest to szcze...
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako ele...
Celem tej broszury jest pokazanie, że nie tak trudno skomponować obiady, które będą zgodne z zasadami diety stosowanej w cukrzycy typu 2, a jednocześnie smaczne, różnorodne oraz szybk...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łat...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...