0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 72 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Żywienie w chorobach nerek - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach nerek

W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta antyhistaminowa - Heide Steigenberger - 16 %

Dieta antyhistaminowa

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w ...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka (kartonowa foliowana)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 16 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
41,16 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 16 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
41,16 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców - Piotr Albrecht - 16 %

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców

Praktyczny poradnik dla rodziców.

Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Hanna Kunachowicz - 16 %

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze

Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu dane...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w osteoporozie - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w niedokrwistościach - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadł...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego - Jan Dzieniszewski - 16 %

Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego

Seria: LEKARZ RADZI
Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacj...
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Niedożywienie związane z chorobą -...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Niedożywienie związane z chorobą - Outlet

Występowanie, rozpoznanie

Redaktor: Bruno Szczygieł
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej....
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Podstawy żywienia klinicznego - Ou...

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Podstawy żywienia klinicznego - Outlet

Redaktor: Lubos Sobotka
Leczenie żywieniowe odgrywa olbrzymią rolę w opiece nad pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z najczęstszych, podstępnie rozwijających się chorób, niweczących czasem wszystkie wysiłki terap...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Cholesterol pod kontrolą - Outlet - Sven-David Muller

Cholesterol pod kontrolą - Outlet

Dzięki książce czytelnik dowie się, jak skomponować prawidłową dietę, zmniejszającą stężenie cholesterolu (który jest jednym z czynników ryzyka zawału serca i udaru mózgu), jak...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Cholesterol pod kontrolą - Sven-David Muller

Cholesterol pod kontrolą

Czy masz podwyższone stężenie cholesterolu we krwi? Uważaj! Może to prowadzić do wystąpienia groźnych chorób, takich jak zawał serca lub udar mózgu. Odpowiednia dieta w połączeniu z lekami mogą sku...
Niedostępny
Zobacz więcej
Gazy jelitowe - Jan Dzieniszewski

Gazy jelitowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złago...
Niedostępny
Zobacz więcej
Motylem będę czyli wszystko o odchudzaniu - Agnieszka Radzikowska

Motylem będę czyli wszystko o odchudzaniu

Otyłość przez wieki była synonimem dobrobytu i zdrowia. Obecnie zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Częstość występowania otyłości wzrosła w ciągu ostatnich 20 lat o 50% - w 1997 roku ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Alergie Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi - D'Adamo Peter J.

Alergie Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

Wydawca: Mada
Książka niniejsza objawia się jako zupełnie nowe narzędzie, bez którego nie będzie można się obejść. Zawiera programy zapobiegania i leczenia alergii wywołanych czynnikami środowiskowymi i p...
Niedostępny
Zobacz więcej
Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Outlet - Hanna Kunachowicz

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Outlet

W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźn...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 72 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20