Wydawnictwo seryjne Fauna Słodkowodna Polski istnieje od 1935 roku. Dotychczas opublikowano 22 zeszyty poświęcone zarówno zwierzętom bezkręgowym (lnvertebrata), jak i kręgowcom (Vertebrata)....
Mikrobiologia jest nauką o drobnoustrojach (mikroorganizmach). Termin mikrobiologia wywodzi się z języka greckiego: mikros - mały, bios - życie, logos - słowo. Nauka ta zajmuje się cechami morfolog...
Oddawany do rąk Czytelników tom jest pierwszym z serii publikacji stanowiących pokłosie III Kongresu Mediewistów. Tom I jest zbiorem prac 19 autorów, którzy podjęl...
Oddawany do rąk Czytelników tom jest pierwszym z serii publikacji stanowiących pokłosie III Kongresu Mediewistów. Tom I jest zbiorem prac 19 autorów, którzy podjęl...
Zasadniczą przesłankę niniejszego opracowania stanowi potrzeba poszukiwania mechanizmów i instrumentów umożliwiających wdrażanie (realizację) koncepcji samopotrzymującego, trwałego i ...
Zasadniczą przesłankę niniejszego opracowania stanowi potrzeba poszukiwania mechanizmów i instrumentów umożliwiających wdrażanie (realizację) koncepcji samopotrzymującego, trwałego i ...
Przedmiotem niniejszej pracy są zbiorowiska grzybów wielkoowocnikowych a klas Ascomycetes i Basidiomycetes. W badaniach nie uwzględniono jedynie podziemnych macromycetes, gdyż poszukiwanie o...
Przeznaczony jest dla studentów pierwszego stopnia studiów na kierunku leśnictwo, prowadzonych w Instytucie Nauk Leśnych - Filia Uniwersytetu Łódzkiego w Tomaszowie Mazowieckim...
Grzebaczowate (Spheciformes) są drapieżnymi żądłówkami, charakteryzującymi się dużą zmiennością morfologiczną. Owady te są szczególnie wrażliwe na zmiany środowiska. Spośród ga...
Skrypt został pomyślany jako materiał pomocniczy dla studentów 1 roku kierunku biologia i biotechnologia do wykładów z chemii ogólnej i nieorganicznej prowadzonych na tych kier...
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup ...
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup ...
Wydawnictwo seryjne Fauna Słodkowodna Polski istnieje od 1935 roku. Dotychczas opublikowało 21 zeszytów poświęconych zarówno zwierzętom bezkręgowym (lnvertebrata), jak i kręgowcom (Ve...
Skrypt został pomyślany jako materiał pomocniczy dla studentów 1 roku kierunku biologia i biotechnologia do wykładów z chemii ogólnej i nieorganicznej prowadzonych na tych kier...
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedze...
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedze...
Podręcznik w swoim założeniu ma na celu zapoznać studenta z podstawami wiedzy oraz z aspektami współcześnie obowiązujących koncepcji powstałych w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, dotycz...
Celem opracowania jest rozszerzenie wiedzy na temat czasowej zmienności stężenia radonu w powietrzu atmosferycznym na obszarze miasta i na terenie niezurbanizowanym oraz poszukiwanie związku tej zm...
Artykuły zamieszczone w monografii (...) zawierają zarówno rozważania teoretyczne, wyniki badań własnych autorów jak i analizy zastanych materiałów. Wielość poruszanych zagadni...
Celem opracowania jest rozszerzenie wiedzy na temat czasowej zmienności stężenia radonu w powietrzu atmosferycznym na obszarze miasta i na terenie niezurbanizowanym oraz poszukiwanie związku tej zm...