0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
75 książek na 75-lecie PZWL »


Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1 (Miękka ze skrzydełkami)

Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1

Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum.

Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.

z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)

  • Kategorie:
    1. Literatura popularnonaukowa
    1. Nauki o zdrowiu »
    2. Historia medycyny, biografie
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788379694464
  • EAN: 9788379694464
  • Liczba stron: 672
  • Wymiary: 16.5x24.0cm
  • Waga: 0.93kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

Inni Klienci oglądali również

21,00 zł
Do koszyka

Problemy wczesnej edukacji Nr 2 2014 rok

Spis treściROZPRAWY I ARTYKUŁYLeah O’Toole, Cooperative learningin Initial Teacher Education: student experiences . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7Małgorzata Wójcik, W poszukiwaniu modelu p...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka

Sztuka w Polsce od Piastów do Jagiellonów / Sztuka w Polsce od I do III Rzeczypospolitej

Sztuka w Polsce od Piastów do Jagiellonów:początki sztuki chrześcijańskiej Polski - refleksy karolińskie i ottońskiesztuka gotyckaSztuka w Polsce od I do III Rzeczypospolitej:okres pierwszych król&oacu...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka

Słownik tematyczny Tom 7 Biologia część 2

Prawie 1200 haseł pojęć i terminów biologicznych uzupełnionych zdjęciami, schematami i rysunkami:ewolucjonizmanatomiafizjologiamorfologiahistologiaembriologiaantropologiaSeria obejmuje podsta...
23,64 zł 28,40 zł
Do koszyka

Pierwsze ćwierćwiecze harcerstwa żeńskiego Część 3 Służba wojenna II

Seria wydawnicza „Przywrócić Pamięć” ma przybliżyć współczesnemu społeczeństwu publikacje założycieli ruchu skautowego, twórców rozwoju idei i metodyki harcerskiej z lat 1911–1939.Reprinty: reprint wy...
29,00 zł
Do koszyka

Dydaktyczny słownik tematyczny rosyjsko-polskich paraleli leksykalnych. Leksyka kulinarna

Dydaktyczny słownik tematyczny rosyjsko-polskich paraleli leksykalnych to innowacyjny słownik tematyczny z zakresu słownictwa kulinarnego opisujący pełne, niepełne i pozorne paralele leksykalne języka rosyjskiego i polskiego, to znaczy podobne graficzn...
28,49 zł 37,99 zł
Do koszyka

Dni naszego życia Część 2

To, jak długo istniejemy, zależy od pamięci tych, którzy pozostają.Jak cienka jest granica między przeszłością a teraźniejszością, między dobrymi a złymi wspomnieniami? Co tak naprawdę jest w życiu najważniejsze?Odpowiedz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.