Biochromatografia to publikacja w której omówiono wykorzystanie chromatografii do takich właśnie analiz w zakresie nauk omicznych, szczególnie w metabolomice, proteomice i lipidomice. Opisan...
W skład serii Wszystko, co warto wiedzieć wchodzi wiele unikalnych książek popularnonaukowych napisanych przez czołowych ekspertów w swoich dziedzinach, a wydanych przez Oxford University Pr...
W niniejszym opracowaniu wieloautorskim pt. "Biotyczne i abiotyczne zasoby Pomorza Środkowego. Wpływ antropopresji na funkcjonowanie ekosystemów (t. II)" badacze i eksperci z r&oac...
E-book „Problemy związane z żywieniem bydła” powstał na podstawie artykułów opublikowanych na łamach czasopisma „Weterynaria w Terenie”. Publikacja to doskonałe narzę...
„Przestrzeń Smart. Idea czy konieczność?” Wojciecha Blecharczyka to znakomita lektura dla wszystkich, którzy są otwarci na nowinki techniczne w codziennym życiu i jednocześnie ce...
Arboretum Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Rogowie to ogród botaniczny należący do Leśnego Zakładu Doświadczalnego w Rogowie. Został założony w 1923 roku na terenie Lasó...
Wokół polityki i filozofii zrównoważonego rozwoju to księga jubileuszowa, którą polskie środowisko naukowe ofiarowuje wybitnemu badaczowi – Andrzejowi Papuzińskiemu z oka...
Jedyna w Polsce publikacja dotycząca lipoedemy czyli problemu dotyczącego dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Choroba ta charakteryzuje się niekontrolowanym przyrostem tkanki tłuszczowej, g...
Najpopularniejsza interpretacja teorii ewolucji Karola Darwina głosi, że przetrwają tylko najsilniejsi. Dlatego prześcigamy się w wymyślaniu nowych rodzajów broni, nowych sztuk walki i sposo...
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social medi...
Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wczesno...
Zoologia dla uczelni przyrodniczych to publikacja w której przedstawiono najważniejsze grupy zwierząt i konkretne gatunki. Informacje zawarte w podręczniku pozwolą opanować podstawy zoologii...
Jak marnować mniej jedzenia? Na co zwracać uwagę, kupując ubrania, by miały one długie życie?Czy wszystkie produkty reklamowane jako „bio” i „eko” rzeczywiście s...
W części 1 zaprezentowano nowoczesne podejście do zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach zmieniającej się rzeczywistości. Omówiono kompetencje przyszłości w zakresie przedsiębiorczości, o...
Publikacja Kalibracja w jakościowej i ilościowej analizie chemicznej w zasadniczej swojej części jest zbiorem rozmaitych procedur i metod analitycznych, które – przynajmniej w obszarze anali...
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz ...
David Attenborough jest najbardziej znanym popularyzatorem wiedzy przyrodniczej na świecie, twórcą filmów przyrodniczych, który z kamerą objechał świat, pokazał nam całe kr&oac...
Rozpoczęła się kolejna wielka wędrówka gatunków. Strefy klimatyczne zaczęły się przesuwać z równika w kierunku obu biegunów. Zwierzęta i rośliny wyruszają więc w drogę w...
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia z...
David Attenborough jest najbardziej znanym popularyzatorem wiedzy przyrodniczej na świecie, twórcą filmów przyrodniczych, który z kamerą objechał świat, pokazał nam całe królestwo zwierząt i przean...