Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krą...
Jak wskazują badania epidemiologiczne i praktyka kliniczna, zaburzenia jedzenia występują głównie u młodych dziewcząt i kobiet. Są tym zjawiskiem, w którym ogniskują się podstawowe py...
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, autor książki zatytułowanej Biały głód, podejmuje niezwykle ważną tematykę dotyczącą niedożywienia i żywienia pacjentów w szpitalach.Prawidł...
Rezygnacja z cukru na 40 dni?Poważnie ?Bez paniki! Hannah Frey tego dokonała, więc uda się i tobie. Pokażemy ci, jak za pomocą prostych trików i supersmacznych przepis&oacu...
WSZECHSTRONNY PRZEWODNIK PO DIECIE KETOGENICZNEJ DLA OSÓB PO 50. ROKU ŻYCIAW ostatnich latach dieta ketogeniczna zyskała wielu zwolenników dzięki licznym właściwościom prozdrowo...
Żmudne liczenie kalorii to już przeszłość. Jeśli od dziś zmienisz swoje nawyki żywieniowe i wkomponujesz do swojego jadłospisu więcej elementów diety sirtuinowej, schudniesz powoli, ale bezp...
Metoda Missori-Gellego to zalecenia dietetyczne specyficzne dla każdego zaburzenia tarczycy, uwarunkowane i dostosowane do indywidualnego biotypu człowieka (typu budowy ciała i profilu hormonalnego...
Słyszałeś już cokolwiek na temat SIMPLE GLYX - diecie o niskim indeksie glikemicznym? Już ponad 1,5 miliona osób sięgnęło po książki Marion Grillparzers o diecie opartej na nis...
Zdrowo się odżywiaj i ciesz lepszym samopoczuciemŻołądek, jelita i pozostałe narządy trawienne każdego dnia wykonują sporo niezwykle ciężkiej pracy. Zazwyczaj nawet nie zauważamy tych z...
Najlepsze strategie żywieniowe w chorobach narządu ruchuKolana, biodra, barki – to nasze stawy pozwalają nam na jakikolwiek ruch.Bez 140 stawów nasz układ ruchu byłby sztyw...
Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwości...
Jest więc zasługą autorki, że przedstawia Czytelnikom pracę nie tylko nowoczesną i erudycyjną, lecz także taką, która opisuje zjawisko zaburzeń jedzenia wielowymiarowo, czy – by odwoła...
Jedną z podstawowych funkcji ciała jest odżywianie się. Pod wpływem najrozmaitszych czynników jeszcze nie do końca poznanych, u niektórych osób stosunek do własnego ciała i odż...
Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny.Dzięki niej zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność, że dysponujesz zebranymi w jednym miejscu informacjami, kt...
Dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Komórki rakowe potrzebują cukru do wzrostu i rozprzestrzeniania się w organizmie. Jednocześnie rozwijają mechanizmy obronne, które chronią je ...
Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych ...
W książce czytelnik znajdzie wskazówki, jak cieszyć się życiem pomimo choroby. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań z dziedziny medycyny i udowadnia, że diabetycy st...
Praca ta jest bardzo interesującą pozycją w literaturze naukowej dotyczącej problemów zaburzeń odżywiania się. Jest ciekawa jako źródło wiedzy o dotychczasowych badaniach w tej dziedz...
Badania z zakresu medycyny i dietetyki potwierdzają korzystny wpływ DIETY KETOGENICZNEJ na ludzkie zdrowie. Ma ona działanie profilaktyczne i lecznicze, a także pozwala zdrowo pozbyć się zbędnych k...