Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
Wraz z rozwojem ultrasonografii znacznie poszerzył się zakres schorzeń diagnozowanych i monitorowanych za jej pomocą. Gwałtowny wzrost zainteresowania tą metodą obrazowania, chociaż ułatwia i...
Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płcio...
Książka jest krótką monografią poświęconą chirurgii kolorektalnej napisaną przez specjalistów z wielu światowych ośrodków. W publikacji w zwięzły sposób omówiono ...
Od pierwszego wydania „Gastroenterologii” minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria ...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Od pierwszego wydania „Gastroenterologii” minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria ...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnych specjalistów z wiodących o...
Monografia poświęcona uszkodzeniom dróg żółciowych związanym z zabiegami chirurgicznymi oraz zmianami chorobowymi w drogach żółciowych, trzustce i wątrobie. W publikacji znalazły się podstawowe wia...