Monografia Weroniki Chańskiej to książka „bioetycznie zaangażowana” – chce nie tylko opisywać, ale także zmieniać rzeczywistość. Autorka analizuje polski system badań prenatalnych...
Najlepiej sprzedający się poradnik o wyjściu z uzależnienia od cukru.Rezygnacja z cukru nie jest dietą. To sposób na życie bez przetworzonej żywności i odżywianie się tym, co mieli na ...
Jak wskazują badania epidemiologiczne i praktyka kliniczna, zaburzenia jedzenia występują głównie u młodych dziewcząt i kobiet. Są tym zjawiskiem, w którym ogniskują się podstawowe py...
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
Przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja. Własnoręczny wyrób smakowitych wędlin i szynek, wytwarzanie różnego rodzaju trunków oraz wyrabianie chleba i ...
Wraz z popularyzacją zdrowego odżywiania wzrasta zainteresowanie potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem roślin dziko rosnących, często pochodzących z własnego zbioru.Jadalne zioła, t...
Opierając się na własnych przeżyciach, autorka pokazuje, jak można radzić sobie z autyzmem w życiu codziennym. Alyson Beytien, konsultantka do spraw autyzmu i matka trójki dzieci z ASD, prze...
100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczneKiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłk&...
Nietolerancje pokarmowe nie oznaczają rezygnacji z różnorodnej i smacznej kuchni!Ponad 100 przepisów dla osób z nietolerancją glutenu i białka mleka krowiego.Kiedy ...
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki stan...
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobó...
Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, ...
Ciąża to dziewięć najbardziej ekscytujących i najważniejszych miesięcy w życiu kobiety. W jednej chwili będziesz się cieszyć, że już niedługo weźmiesz swoje długo wyczekiwane dziecko na ręce, chwil...
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich pr...
Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Jakie są dostępne sposoby leczenia? Dlaczego dieta i ruch są kluczowe w opanowaniu tej choroby? Na te i wiele innych pytań odpowiada doświadczona ed...
Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na ...
CZASU NIE OSZUKASZ... ALE JEST COŚ, CO MOŻE CI POMÓC DŁUŻEJ CIESZYĆ SIĘ MŁODYM WYGLĄDEM I ZDROWIEM. OTO DIETA ANTY-AGING! Pierwsze zmarszczki? Zadyszka, gdy wchodzisz po schodach? Cora...
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życ...
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Prz...
W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.