Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?Na te i wiel...
Chromatografia jest jedną z najważniejszych dziedzin nauk chemicznych i najważniejszą metodą analizy związków organicznych. Chromatografy są używane we wszystkich laboratoriach analitycznych...
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europe...
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdr...
Chromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy – najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym...
Techniki chromatograficzne, w tym głównie chromatografia gazowa i cieczowa, należą do najważniejszych metod analizy większości związków chemicznych.W każdym laboratorium anality...
V część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach!Książkę cechuje:przystępny, systematyczny wykład chemii organicz...
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w su...
"Konfrontacja z nieświadomością zaczęła się z nadejściem drugiej połowy mego życia. Praca nad tym znacznie się przeciągnęła w czasie i dopiero po około dwudziestu latach udało mi się z grubsza...
Nowatorska monografia naukowa poświęcona ekotoksykologii, nowej interdyscyplinarnej dziedzinie nauki, zajmującej się oddziaływaniem czynników fizykochemicznych na środowisko. Omawiana w tym ...
Chemia analityczna jest nauką interdyscyplinarną. Z koniecznością ustalenia lub sprawdzenia składu różnych materiałów spotykamy się na każdym kroku, we wszystkich dziedzinach nauk prz...
Czy życiodajny tlen może być także szkodliwy?, Czy nadmiar wolnych rodników prowadzi do powstawania nowotworów?, Ile wolnych rodników wdychamy w jednym hauście dymu z papierosa?, Dlaczego warto pić...
Chemia ogólna – vademecum to doskonały podręcznik do samokształcenia, dedykowany licealistom, którzy przygotowują się do egzaminu maturalnego oraz studentom pierwszych rocznik&o...
Publikacja Kalibracja w jakościowej i ilościowej analizie chemicznej w zasadniczej swojej części jest zbiorem rozmaitych procedur i metod analitycznych, które – przynajmniej w obszarze analizy iloś...
Chemia. NOWA EDYCJA. Podręcznik. Liceum i technikum. Klasa 2. Zakres rozszerzony został opracowany z myślą o uczniach, którzy planują poznawanie chemii w zakresie rozszerzonym, by przystąpić...
Podręcznik ze zbiorem zadań „To jest chemia” część 1. obejmuje treści z chemii ogólnej i nieorganicznej. Ułatwia zrozumienie i przyswojenie nowych zagadnień dzięki...
Podręcznik Chemia 3. Zakres rozszerzony został przygotowany dla uczniów klasy 3 liceów ogólnokształcących i techników kontynuujących naukę przedmiotu chemia w zakresie r...
Chemia. Podręcznik. Liceum i technikum. Klasa 3. Zakres podstawowy został opracowany z myślą o wszystkich uczniach, którzy kontynuują poznawanie tej dziedziny wiedzy. Podstawy te ułatwiają ...
Drodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu czwarty tom monografii „Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk” zawierającej kilkanaście artykułów...