Na biegunki i zaparcia cierpi około 20% dzieci. W poradniku napisanym przez znanego i cenionego specjalistę z CZD można znaleźć niezbędne i rzetelne informacje dotyczące problemów z trawieni...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnych specjalistów z wiodących o...
Książka jest krótką monografią poświęconą chirurgii kolorektalnej napisaną przez specjalistów z wielu światowych ośrodków. W publikacji w zwięzły sposób omówiono ...
Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to jeden z czynników zwiększonego ryzyka wystąpienia groźnych chorób: zawału serca i udaru mózgu. Dieta jest zwykle stosowana jako uzu...
Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płcio...
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących s...
Druga publikacja z serii adresowanej do radiologów oraz osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego z radiologii klinicznej. Powinna stanowić doskonałą pomoc w codziennej praktyce leka...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechst...
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Encefalopatia wątrobowa
Pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym dotycząca encefalopatii wątrobowej, niewątpliwie oczekiwana przez wielu lekarzy, została p...
W obecnym, piątym wydaniu oprócz klasycznych wiadomości klinicznych o chorobach układu trawiennego, tj. o ich rozpoznawaniu, objawach, leczeniu i profilaktyce, przedstawiono najnowsze osiągn...
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złago...
Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacj...
Autorzy zawarli w książce podstawowe informacje o objawach, czynnikach sprzyjających rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego, budowie przewodu pokarmowego oraz zaburzeniach trawienia i wchłaniania.
Książka jest adresowana do lekarzy różnych specjalności, którzy na co dzień zwalczają choroby przewodu pokarmowego. Wybór omówionych jednostek chorobowych był podyktowan...
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Powszechność stosowania antybiotykoterapii ...
W książce omówiono najistotniejsze z punktu widzenia lekarza praktyka zagadnienia związane z epidemiologią, diagnostyką i leczeniem schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego występujących u osó...
Książkę przygotował zespół specjalistów z Instytutu Onkologii w Warszawie. Autorzy wyczerpująco omawiają najbardziej typowe objawy występowania nowotworów jelita grubego, przebieg choroby oraz meto...
Otyłość jest wielkim problemem współczesnej cywilizacji, z którym zmaga się coraz większa część społeczeństwa. Ta przewlekła choroba negatywnie wpływa na jakość życia i często towarzy...