Książka jest podzielona na dwie części. W pierwszej przedstawiono urządzenia służące do transportu cieczy i zawiesin – ich systematykę, charakterystykę konstrukcyjną i hydrauliczną, parametry...
Autor, pisząc ten podręcznik starał pragnął przybliżyć Czytelnikom podstawy teoretyczne procesów przenoszenia ciepła i masy. Przedstawił mechanizmy tych procesów, zależności kinetyczn...
Jest to pierwsza część nowego wydania dwutomowej monografii, w której opisano podstawowe syntezy organiczne realizowanych w skali przemysłowej.W tomie 1 omówiono pochodzenie i z...
Jest to monografia, w której przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat olejów przepracowanych, powstających głównie w wyniku eksploatacji silników i pojazdów me...
Krystalizacja z roztworu jest metodą bardzo często stosowaną do rozdziału substancji i polepszenia jakości produktu. W książce autor przedstawił podstawy teoretyczne krystalizacji z roztworu i na t...
Chromatografia jest najbardziej rozpowszechnioną metodą rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian jest chromatografia jonowa, której podstawy i zastosowania opisano w niniejszej książce.<...
Środowisko, w którym żyjemy, jest niszczone głównie przez przemysł oparty na energetyce konwencjonalnej wykorzystującej paliwa naturalne: węgiel, ropę naftową i gaz ziemny. Sposobem n...
Piąte wydanie znanego i cenionego podręcznika akademickiego zostało gruntownie zmienione. Zaktualizowano jego treść oraz dodano nowe rozdziały uwzględniające najnowsze zdobycze wiedzy o żywności i ...
Materiał zawarty w niniejszym podręczniku podzielono na dwie części. W części I omówiono przepływy jednofazowe, a w części II mechanikę płynów dla przepływów dwufazowych.
Niniejszy tom 2 obejmuje zagadnienia:- charakterystyka sacharydów, lipidów, białek- właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądan...
Podręcznik jest przeznaczony dla młodzieży szkół podstawowych, średnich i studentów pierwszych lat studiów, dla nauczycieli, dydaktyków i wykładowców chemii. ksi...
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zd...
Opracowanie składa się z dwóch części, z których pierwszą poświęcono podstawom geochemii środowiska, a drugą podstawowym trendom metodycznym i badawczym w tej dziedzinie ze wskazaniem...
W podręczniku zawarto niezwykle cenny zbiór zasad obowiązujących w laboratorium chemii organicznej, dotyczących opanowania techniki laboratoryjnej, prowadzenia podstawowych operacji jednostk...
Środowisko, w którym żyjemy, jest niszczone głównie przez przemysł oparty na energetyce konwencjonalnej wykorzystującej paliwa naturalne: węgiel, ropę naftową i gaz ziemny. Sposobem n...
W książce omówiono zagadnienia ogólnoanalityczne dotyczące metod chemicznych i instrumentalnych, teorię i praktykę analizy wagowej i miareczkowej oraz metody zagęszczania i rozdziela...
Chemia żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zd...
W książce omówiono: budowę cząsteczki i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, zastosowania chemii o...
W książce omówiono : sposoby otrzymywania silikonów, ich strukturę, podstawowe właściwości, możliwości tworzenia różnych odmian, zastosowanie w wielu dziedzinach życia (rolnict...