Zarządzanie i charakterystyka gnilca tyroficznego w grzybie
Badania nad budową populacji Tyrophagus putrescentiae na kompostach i owocach Pleurotus sajor-caju wykazały, że niezależnie od poziomu początkowego roztoczy liczba roztoczy w każdym okresie obserwacji znacząco się zmniejszała. Nie stwierdzono roztoczy po 24, 24, 30 dniach i 24, 34, 38 dniach na słomie pszenicy i słomie pszenicy oraz kompoście na bazie siarczanu wapnia na początkowym poziomie inokulum odpowiednio 10, 20 i 30 par putrescentiae. Ubytek masy kompostu wynosił od 0 do 10,3 procent w tych poziomach. Procentowy ubytek cukru całkowitego, cukru redukującego, cukru nie redukującego, skrobi, zawartości białka w kompoście wynosił odpowiednio 13,3 do 52,1%, 11,3 do 27%, 1,2 do 4,07%, 14,2 do 35,7%, 45 do 71%. W ciałach owocujących szczytową zawartość białka w populacji (41,66, 59,00, 83,00 roztoczy/10g ciała owocującego) odnotowano na początkowym poziomie 10, 20 i 30 par putrescentiae. Utrata masy ciała owocującego wynosiła od 0,00 do 20,5 procent w tych poziomach.