Drogi Czytelniku, w czasie gdy bierzesz tę książkę do ręki, w komórkach Twojego organizmu zachodzi tysiące reakcji chemicznych warunkujących życie. U podstaw przebiegu tych reakcji stoi praw...
Kumi uwielbia jeść, lecz martwi się, że zamiłowanie do niezdrowej żywności ma wpływ na jej zdrowie. Zdeterminowana, żeby odkryć sekrety odżywiania się, uzyskuje pomoc swojego bystrego przyjaciela N...
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych.Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na...
Zwięzły, przystępny i nowoczesny wykład genetyki.
W obecnym wydaniu uwzględniono najważniejsze i najnowsze zagadnienia w obrębie każdego z omawianych działów; dodano rozdział poświęcony genomi...
Podręcznik dla studentów biologii, weterynarii i medycyny, a także dla doktorantów i pracowników naukowych zainteresowanych tą tematyką. Bogato ilustrowany podręcznik embriolog...
Książka dotyczy poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jako...
Seria The Manga Guide łączy formę ciekawych i zabawnych japońskich komiksów z praktyczną wiedzą z zakresu tak popularnych ostatnio dziedzin jak: fizyka, informatyka, czy biochemia. To kompil...
Książka wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk tran...
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę o:- składzie i funkcjach komórek- energetyce i katalizie przemian biochemicznych- koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych- ...
Pierwszy na polskim rynku podręcznik przedstawiający w sposób kompleksowy i wyczerpujący zagadnienia biofizyki molekularnej, przybliżający czytelnikowi zarówno podstawy teoretyczne op...
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 80...
W książce przedstawiono różne metody biologicznego oczyszczania ścieków, skupiając się na wykorzystywanych tam procesach.Omówiono:· ścieki i ich charak...
Nowoczesna całościowa prezentacja aktualnych osiągnięć w biotechnologii roślin
Książka jest jedynym w języku polskim podręcznikiem akademickim, który prezentuje zarówno podstawy, tj. a...
Czy geny warunkują nasze szkolne sukcesy i niepowodzenia? Czy źródło talentu tkwi w genach? Czy geniusz można odziedziczyć? Czy i jak geny wpływają na nasze zachowania i osiągniecia szkolne? Czy mo...
To uniwersalny podręcznik biochemii, w którym skoncentrowano się na najważniejszych zagadnieniach i koncepcjach współczesnej biochemii.
Przy analizowaniu występowania i budowy poszczególnych ...
Książka prezentuje szeroki zakres wiedzy z dziedziny genetyki zwierząt. Zawiera wiadomości dotyczące genetyki klasycznej i molekularnej, cyto- i immunogenetyki oraz genetyki populacji
i gen...