Sensory chemiczne i biosensory
Postęp w dziedzinie nowoczesnych systemów metrologii chemicznej stymulowany jest przede wszystkim świadomością nowych zagrożeń w otoczeniu człowieka, jak i rozszerzaniem spektrum potrzeb kontroli analitycznej. Wyniki analiz chemicznych, istotnych przy podejmowaniu decyzji dotyczących zdrowia, bezpieczeństwa i jakości życia, otrzymywane są dzisiaj przy zastosowaniu technik chromatograficznych, spektroskopowych i elektrochemicznych. W przypadku szybkich i zautomatyzowanych pomiarów, w szczególności w trybie monitorowania, alternatywą mogą być sensory chemiczne i biosensory, które często z powodzeniem zastępują drogie i skomplikowane instrumenty pomiarowe, stosowane rutynowo w analizie chemicznej. Sensory chemiczne łączą czułość i selektywność klasycznych technik analitycznych z szerokim wachlarzem niedrogich rozwiązań konstrukcyjnych, dostosowanych do określonego zastosowania. Ponadto, eliminacja konieczności pobierania i przygotowywania próbki do analizy stwarza możliwość analizy in-situ, która wyróżnia sensory chemiczne na tle klasycznych technik instrumentalnych.
Publikacja Sensory chemiczne i biosensory omawia podstawowe cechy, zalety i ograniczenia sensorów chemicznych i biosensorów oraz ich praktycznych zastosowań w klinicznej i procesowej kontroli analitycznej, w diagnostyce medycznej, w systemach kontroli bezpieczeństwa oraz w analizie środowiskowej. Przybliża zagadnienia związane z podstawami działania sensorów i biosensorów, materiałami i technologiami wykorzystywanymi do ich produkcji, a także zastosowaniem sensorów w praktyce. Pokazuje rozwój sensorów chemicznych i biosensorów indukowany pojawianiem się nowych materiałów i technologii oraz zapotrzebowaniem tego typu urządzenia zarówno analityce klinicznej, jak i przemysłowej. Autorami są doświadczeni pracownicy naukowo-badawczy z kilku ośrodków akademickich w Polsce, zajmujących się od wielu lat projektowaniem tego typu narzędzi analitycznych.