Potencjał związków naturalnych i syntetycznych jako otyłości
Otyłość wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach na świecie, głównie w krajach uprzemysłowionych. Przyczyniło się do tego kilka czynników, takich jak narażenie środowiskowe/zawodowe na działanie wielu związków chemicznych wytwarzanych przez człowieka. Związki zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) wpływają na homeostazę układu neuroendokrynnego, powodując zaburzenia wielu układów hormonalnych, które regulują wszystkie funkcje organizmu. W szczególności, otyłość została określona jako substancje chemiczne, które w niewłaściwy sposób wpływają na homeostazę masy ciała lub sprzyjają akumulacji lipidów i adipogenezie, prowadząc do zaburzenia równowagi w zakresie przyrostu masy ciała, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości. Obejmują one związki zawarte w żywności, środkach farmaceutycznych, pestycydach i ogólnych chemikaliach. Oprócz stężenia każdego związku i ryzyka związanego z dodatkami/synergiami, decydujące znaczenie ma czas narażenia, głównie w okresie życia wewnątrzmacicznego i noworodkowego, dzieciństwa i dorastania. Narażenie na rozwój niektórych związków może mieć skutki transgeneracyjne. W niniejszej książce zagadnienia te zostaną pokrótce omówione wraz z obawami dotyczącymi zdrowia publicznego i ochrony środowiska/ przyrody.