OCENA ODSALANIA WODY MORSKIEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY
Celem pracy była ocena różnych systemów odsalania wody morskiej przez mikroorganizmy z inokulum bakterii Pseudomonas stutzeri. Oceniono również wykorzystanie bambusa z gatunku Bambusa tuldoides, jako pożywki wspierającej mikroorganizmy w systemach, ponieważ bambus ma w swoim składzie skrobię, co sprzyja uprawie Pseudomonas stutzeri. W niniejszej pracy zbudowano dziewięć różnych reaktorów, różniących się stężeniem bakterii, dostępnością tlenu, hydraulicznym czasem utrzymywania (TDH) oraz objętością wody morskiej i bambusowej. Próbki wody pobrano z morza kąpiącego się na wybrzeżu Campeche, Florianópolis (SC), Brazylia. Analizowano następujące parametry: przewodność elektryczną, pH, barwę pozorną, zmętnienie i chlorki. Analizy zostały przeprowadzone w Laboratorium Stabilizacji Wody (LAPOA), znajdującym się na Wydziale Inżynierii Sanitarnej i Środowiskowej Uniwersytetu Federalnego Santa Catarina (UFSC).