• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st–7th Centuries AD) (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: Łódź, 1, 2020

  • Seria / cykl: BYZANTINA LODZIENSIA

  • Autor: Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
22,45 zł
20,21 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 2,24 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Milk and Dairy Products in the Medicine and Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (1st–7th Centuries AD)

The following publication constitutes a continuation of a longstanding research conducted by both authors on nourishment, dietetics, pharmacology and gastronomy in the Late Antiquity and early Byzantium. The book was created based primarily on Greek medical treatises composed from the 1st to 7th century, but it takes into account data that originates outside of this collection. The goal of the authors was to present the knowledge of the people in antiquity and Byzantium on milk and dairy products. To achieve that they attempted to translate into contemporary language the way of thinking of then doctors, and to present main points of the theory propagated by them. In particular, the authors have shown ways of utilizing aforementioned alimentary products as food and medicine. Thus, they consciously encroach the area of history of pharmacology and gastronomy. Even though the nature of their research led the authors to focus on conclusions in the field of the history of food and medicine, they also take up the issues related to society and economy of this period. The dissertation [...] is undoubtedly an important contribution to the research on the history of medicine and nutrition in the classical and the early Byzantine period. The remarks on termi¬nology are essential, and they often influence the understanding and interpretation of other literary sources. The dissertation is of high scientific value and brings forward many relevant information: specific examples on how milk and diary were used, both in everyday nutrition, and in medical practice. prof. Anna Kotłowska Adam Mickiewicz University in Poznań

  • Język wydania: ??angielski_pl_PL??
  • ISBN: 978-83-8142-648-0
  • ISBN druku: 978-83-8142-647-3
  • Liczba stron: 238
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Introduction (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	1
1. Some comments on the book and its structure	1
2. Humoral theory – an outline	6

A Few Words on Milk and Dairy Products (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	11

Chapter I. The Pre-Galenic Science of Milk and Dairy Products – Celsus and Dioscorides: Selected Aspects (Maciej Kokoszko)	17
1. An introduction to the theory on milk and dairy products	17
2. Theory on milk and dairy products in the encyclopaedia De medicina by Aulus Cornelius Celsus 	19
3. Theory on milk and dairy products in De materia medica by Dioscorides 	41
4. Conclusions	53

Chapter II. Milk and the Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	55
1. Galen and later medical authors on the dietetic properties of milk (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	55
2. Galen and later medical authors on the pharmacological properties of milk and its applications in therapeutics (Zofia Rzeźnicka)	64
3. Milk in cuisine (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	76

Chapter III. Oksýgala in Dietetics, Medical Procedures, and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka)	85

Chapter IV. Cheese in Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	93
1. Galen and later medical autohors on the dietetic properties of cheese (Zofia Rzeźnicka)	93
2. Galen and later medical autohors on the pharmacological properties of cheese and its applications in therapeutics (Zofia Rzeźnicka)	100
3. Cheese in cuisine (Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko)	104

Chapter V. Butter in Dietetics, Pharmacology, Therapeutic Procedures and Culinary Art: Galen and his Followers (Zofia Rzeźnicka)	129
1. Galen and later medical autohors on butter in dietetics, pharmacology and therapeutics	129
2. Butter in cuisine	137

Chapter VI. Appendix, or on a Clear Understanding (Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka)	141
1. Pyríephtha – an enigmatic term 	141
2. Trying to fully understand Galen	147
3. Consequences 	151

Final Conclusions (Zofia Rzeźnicka)	153

A Glossary of Basic Greek Terminology (Zofia Rzeźnicka)	161

List of Abbreviations	167

Bibliography	171
Source texts	171
General bibliography	181

Indices  	215
Index of people	215
Index of geographical and ethnical names	219

Abstract	221

4,49 zł 4,99 zł
Do koszyka

Serce

Od ponad stu lat nie ma czytelnika, którego by nie wzruszyła historia jedenastoletniego Henryka. W pamiętniku chłopiec opisuje rok ze swego życia, spędzony w trzeciej klasie szkoły w Turynie. Opowiada o nauczycielach, kolegach, poznaje świat wok...
4,50 zł 5,00 zł
Do koszyka

Żywoty Świętych Pańskich. Tom Piąty. Maj

Dnia 1. maja: Święty Filip, apostół. (+ około r. 82.). Tego samego dnia. Święty Jakób Mniejszy, apostół. (+ r. 62.). / Dnia 2. maja: Święty Atanazy, patryarcha z Aleksandryi. (296 – 373.). Tego samego dnia: Święty Zygmunt, kr...
1,80 zł 2,00 zł
Do koszyka

Bezpieczeństwo energetyczne Tom 2 - Adam Paweł Olechowski ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII I ICH ZNACZENIE DLA BEZPIECZEŃSTWA ENERGETYCZNEGO PAŃSTWA

Wyniki badań naukowych, które przedostają się do dyskursu publicznego na temat bezpieczeństwa energetycznego, przedstawiane są selektywnie w zależności od koniunkturalnych potrzeb. Nierzadko prezentowane fragmentarycznie, bez kontekstu, w jakim ...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Niepamięć

Podinspektor Dariusz Suder, kilka tygodni po spotkaniu koordynacyjnym polskich i niemieckich służb policyjnych w Szczecinie, wyjeżdża na służbowe spotkanie do Berlina i przy okazji zabiera ze sobą żonę i córkę. Dwa miesiące później Suder ...
17,96 zł 19,95 zł
Do koszyka

Komizm polskich i francuskich zdań cytowanych

W monografii zanalizowano mechanizmy komizmu słownego w polskich i francuskich przysłowiach, zagadkach i facecjach. Te wypowiedzi, powtarzane od pokoleń, wiążą się z przekonaniami i postawami osób mówiących danym językiem. W książce autor...
14,85 zł 16,50 zł
Do koszyka

Łąka wiecznego istnienia

O tym, że Jan Drzeżdżon pisze wiersze, mało kto wiedział. Bo i pisał je 'do szuflady'. A te, które publikował, były na ogół niedostępne dla odbiorców polskojęzycznych, bo przemawiał w nich swoim pierwszym językiem – kaszubski...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.