KONTINUUM BIOFORTYFIKACJI
Milenijne cele rozwoju zostały zastąpione w 2015 roku przez ONZ celami zrównoważonego rozwoju, co stanowi 17 celów, które mają zostać osiągnięte do 2030 roku. Wśród tych celów jest między innymi położenie kresu głodowi i ubóstwu. Osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego w dzisiejszych czasach w sposób zrównoważony to najważniejszy. W miarę jak społeczności angażują się w produkcję żywności wzbogaconej biologicznie, kładą kres głodowi, ubóstwu, równości i upodmiotowieniu kobiet. Przewiduje się, że spożycie niewystarczającej ilości diet z krytycznymi mikroelementami (żelazo, cynk i witamina A), które odpowiadają za znaczną część chorób związanych z witaminami i minerałami, wyniesie problematyczny w roku 2050.W ramach rozwiązywania ukrytego problemu głodu zrobiono wiele w zakresie biofortyfikacji zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się.Niedożywienie, niedobór mikroskładników odżywczych, nadwaga i otyłość to problemy numer jeden.Z ekonomicznego punktu widzenia, złe odżywianie pozbawia społeczności możliwości rozwoju.