Choć w ciągu ostatnich lat, wraz z narastaniem obaw dotyczących zmian klimatycznych, branża węglowa postrzegana jest negatywnie, to jako spadkobiercy rewolucji przemysłowej wszyscy skorzystaliśmy ...
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
W publikacji zostały omówione takie zagadnienia, jak: działalność akredytacyjna i funkcjonowanie laboratoriów po nowelizacji wymagań norm ISO/IEC 17025 i ISO/IEC 17011,...
Wyposażenie i aparatura w nowoczesnym laboratorium mikrobiologicznym Dygestoria – komory bezpiecznej pracy stosowane w laboratoriach Mieszadła magnetyczne i mech...
Publikacja jest zbiorem opracowań, prezentujących zakres działania, rodzaje prowadzonych badań oraz przegląd najnowszych technik i aparatury, z której korzysta się w różnych rodzajach...
E-book zawiera komplet informacji na temat technologii wykorzystywanej w pracy każdego strażaka. W wydaniu: komunikacja w działaniach ratowniczych, elektronika, kamery termowizyjne i sprzęt pomiaro...
E-book zawiera istotne informacje z zakresu dochodzenia popożarowego, takie jak: pożar w świetle orzecznictwa sądowego, przyczyny pożarów w pojazdach samochodowych oraz przyczyny pożar&oacut...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Praca przedstawia wybrane współczesne metody wizualizacji i analizy kształtu komórek roślinnych na przykładzie komórek epidermy i kierowana jest do szerokiego grona student&oac...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
Praca jest dwujęzyczną monografią naukową z zakresu fitosocjologii. Zostało w niej kompleksowo przedstawione zagadnienie zróżnicowania roślinności leśnej Pogórza Śląskiego – jed...
Podstawy teorii ciał uporządkowanych stworzone zostały przez Emila Artina i Ottona Schreiera w 1927 roku, w odpowiedzi na problem znany jako 17. problem Hilberta. Z biegiem czasu teoria ta stała si...
Skrypt jest przeznaczony dla słuchaczy studiów uniwersyteckich kierunku chemia. Mogą z niego również korzystać wszyscy zainteresowani wykładem matematyki jako przedmiotu pomocniczego....
Tom rozpoczynają artykuły z zakresu szeroko rozumianej ekologii kulturowej. To nie przypadek. Cieszyński ośrodek etnologii i antropologii kulturowej zajmuje się tą problematyką od wielu lat, a w os...
W pracy przedstawiono w sposób przystępny historie odkryć pierwiastków chemicznych szeregując je nie według miejsc zajmowanych w układzie okresowym, a w oparciu o okres czasu, w kt&oa...
Na polskim rynku księgarskim dostępnych jest szereg podręczników poświęconych chemii leków oraz projektowaniu leków, brakuje natomiast podręcznika poświęconego chemoinformatyce...
„Celem opracowania jest zebranie wiedzy dotyczącej występowania na terenie Polski inwazyjnych gatunków roślin obcego pochodzenia z rodzaju rdestowiec Reynoutria spp. (= Fallopia spp.):...