Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycow...
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która...
Dieta DASH zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia, a jeśli ono występuje,pomaga je obniżyć i to już po dwóch tygodniach stosowania.Jest skuteczna zarówno u mężczyzn, jak i kobiet...
Na cukrzycę choruje około 16 tysięcy dzieci i młodzieży do 18. rż. Autorzy w przystępnej formie omawiają przyczyny, przebieg i sposoby leczenia tej choroby. Zainteresowani znajdą także informacje n...
Na rynku wydawniczym jest wiele książek poruszających temat cukrzycy. Nie ma jednak takiej pozycji, która pokazywałaby problemy i potrzeby rodzin cukrzycowych, obrazowała chorobę przewlekłą,...
Powszechność i społeczny charakter cukrzycy powodują, że jest ona uznawana za jedną z najczęstszych chorób przewlekłych u dzieci i młodzieży.Opieka nad dzieckiem chorym na cukrzycę wym...
Ten praktyczny przewodnik zawiera przykłady konspektów, w których uwzględniono poszczególne etapy edukacji pacjenta z cukrzycą typu 1 i typu 2 oraz pacjentek z cukrzycą przedci...
W monografii zaprezentowano najnowszą wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą zespołu stopy cukrzycowej (ZSC). Szczegółowo omówiono epidemiologię, etiologię, czynniki ryzyka i profi...
Publikacja niezbędna w codziennej pracy pielęgniarek, położnych, edukatorów ds. diabetologii.W książce uwzględniono szeroki wachlarz zagadnień dotyczących leczenia ciągłym podskó...
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako ele...
Celem tej broszury jest pokazanie, że nie tak trudno skomponować obiady, które będą zgodne z zasadami diety stosowanej w cukrzycy typu 2, a jednocześnie smaczne, różnorodne oraz szybk...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łat...
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia ...