0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Ebooki: Biologia, botanika, zoologia

Znaleziono: 80 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego - Joanna Szaciło

Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego

Redaktor: Joanna Szaciło
Niniejszy numer pisma poświęcony jest zagadnieniom związanym z rolnictwem, jego rozwojem i przetwórstwem surowców rolniczych, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego.
32,40 zł 36,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności - Ewa Kisielewska

Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności

Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
35,10 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dereń jadalny (Cornus mas L.) - Iwona Szot

Dereń jadalny (Cornus mas L.)

Autor: Iwona Szot
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
34,20 zł 38,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe - Małgorzata Kostecka

Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
26,10 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej - Marzena S. Brodowska

Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej

W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
25,20 zł 28,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Przewodnik do ćwiczeń z biotechnologii leśnej - Jacek Gawroński

Przewodnik do ćwiczeń z biotechnologii leśnej

Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
28,80 zł 32,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności - Eugenia Czernyszewicz

Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
35,10 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Plon oraz wartość biologiczna ziela tymianku pospolitego (Thymus vulgaris L.) i cząbru ogrodowego (Satureia hortensis L.) w zależności od żywienia azotem i potasem - Katarzyna Dzida

Plon oraz wartość biologiczna ziela tymianku pospolitego (Thymus vulgaris L.) i cząbru ogrodowego (Satureia hortensis L.) w zależności od żywienia azotem i potasem

Tymianek i cząber należą do roślin zielarskich, których plonowanie i jakość surowca zależą od nawożenia mineralnego, przede wszystkim azotem i potasem. Celem przeprowadzonych badań było okre...
Optymalizacja oceny wartości użytkowej i hodowlanej lisów pospolitych (Vulpes vulpes L.) z uwzględnieniem charakterystyki genetycznej opartej na markerach molekularnych - Andrzej Jakubczak

Optymalizacja oceny wartości użytkowej i hodowlanej lisów pospolitych (Vulpes vulpes L.) z uwzględnieniem charakterystyki genetycznej opartej na markerach molekularnych

Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry,...
Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu - Agnieszka Najda

Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu

Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce ...
Przydatność technologiczna i kulinarna mięsa mieszańców pochodzących z krzyżowania dzika (Sus scrofa scrofa) z wybranymi rasami hodowlanymi świń - Anna Kasprzyk

Przydatność technologiczna i kulinarna mięsa mieszańców pochodzących z krzyżowania dzika (Sus scrofa scrofa) z wybranymi rasami hodowlanymi świń

Autor: Anna Kasprzyk
Współczesne rasy świń są poddawane intensywnej selekcji w kierunku przyspieszonego przyrostu tkanki mięśniowej. Wzmożona synteza białek mięśniowych może doprowadzać do zmian fizjologicznych,...
Stężenie kortyzolu w ślinie jako wskaźnik reakcji stresowej koni badanych podczas różnych sposobów użytkowania - Katarzyna Strzelec

Stężenie kortyzolu w ślinie jako wskaźnik reakcji stresowej koni badanych podczas różnych sposobów użytkowania

Oznaczanie w ślinie frakcji wolnego kortyzolu, której wartość jest wprost proporcjonalna do jego stężenia we krwi, umożliwia nieinwazyjną analizę stresu towarzyszącego koniom podczas start&o...
Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności - Dariusz M. Stasiak

Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności

Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko...
Występowanie grzybów rodzaju Fusarium - Elżbieta Mielniczuk

Występowanie grzybów rodzaju Fusarium

Powierzchnia uprawy owsa w Polsce wynosi ok. 500 tys. ha, co stanowi 6,7% ogólnych zasiewów zbóż w naszym kraju i 10% produkcji światowej. Plon ziarna tego zboża z jednego hekt...
11,70 zł 13,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Parametryzacja trajektorii manipulatorów z wykorzystaniem wielomianów wyższych stopni - Marek Boryga

Parametryzacja trajektorii manipulatorów z wykorzystaniem wielomianów wyższych stopni

Autor: Marek Boryga
Problem planowania trajektorii ruchu manipulatorów jest niezmiernie istotny z punktu widzenia użytkownika. Podczas realizacji dowolnego zadania wykonywanego przez robota niezbędne jest okreś...
10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Rolnictwo : cywilizacyjno-przyrodnicze aspekty rozwoju w zarysie - Stanisław Korzeniowski

Rolnictwo : cywilizacyjno-przyrodnicze aspekty rozwoju w zarysie

Monografia omawiająca rozwój rolnictwa od początków jego powstania - a więc od zarania dziejów Homo sapiens, poprzez zarys procesów neolitycznych w Europie, prymitywne f...
144,00 zł 160,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nawożenie mineralne jako czynnik determinujący wpływ siarki na plonowanie, skład chemiczny i jakość roślin uprawnych - Marzena Sylwia Brodowska

Nawożenie mineralne jako czynnik determinujący wpływ siarki na plonowanie, skład chemiczny i jakość roślin uprawnych

Niniejsza praca stanowi próbę kompleksowego podejścia do nawożenia siarką. W pracy wykazano związek między efektywnością nawożenia tym składnikiem a relacjami pozostałych składników n...
11,70 zł 13,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu - Stanisław Rudy

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczynia...
Znaleziono: 80 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20