Skrypt ten został pomyślany jako materiał pomocniczy dla studentów I roku kierunku mikrobiologia i biotechnologia oraz II roku kierunku biologia do wykładów z chemii nieorganicznej prowadzonych na ...
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął...
Na treść skryptu składa się zestaw zróżnicowanych tematycznie zadań, mających na celu przybliżenie studentom praktycznego poznania całego przekroju procesu biotechnologicznego – od pro...
Czosnek znany jest w uprawie od kilku tysięcy lat i wykorzystywany jest jako warzywo, roślina przyprawowa i lecznicza. Ze względu na zawartość cennych substancji biologicznie czynnych stosowany jes...
Biotechnologia, w tym biotechnologia drobnoustrojów, jest nowoczesnym i dynamicznie rozwijającym się obszarem wiedzy, integrującym osiągnięcia wielu dyscyplin naukowych z ich zastosowaniem w...
In addition to the issues constituting the basis of microbial biotechnology, such as microorganisms culturing or their use in industry and environmental protection, the book includes modern analyti...
Interdyscyplinarna seria KRÓTKIE WPROWADZENIE piórem uznanych ekspertów skupionych wokół Uniwersytetu Oksfordzkiego przybliża aktualną wiedzę na temat współczesne...
Pigmentacyjny fenotyp człowieka powstaje na podstawie złożonego genetycznego „planu”, który w trakcie rozwoju jest modyfikowany przez wiele czynników działających na r&oac...