0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 10 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Optymalne żywienie w sporcie - Friedrich Wolfgang

Optymalne żywienie w sporcie

DIETA DOSTOSOWANA DO DYSCYPLINY SPORTU.

Redaktor: Wyka Joanna
Wydawca: Medpharm
W książce między innymi:- podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych, - ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała, - rola wody mi...
97,56 zł 100,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami - Robert Gajda

Podstawy żywienia człowieka z zadaniami

Wydawca: Medpharm
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych.<...
63,61 zł 65,20 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka oparta na dowodach

Dietetyka oparta na dowodach

Wydawca: Medpharm
PrzedmowaInspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z dr...
77,07 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Pinch of Nom - Kate Allinson

Pinch of Nom

Książka (twarda)
Niedostępny
Pinch of Nom - Kate Allinson

Pinch of Nom

Wydawca: Bluebird Books
Slimming food has never tasted so good; the must-have first cookbook from the UK's most visited food blog.Sharing delicious home-style recipes with a hugely engaged online community, pi...
Niedostępny
Zobacz więcej
The Galveston Diet - Haver Mary Claire

The Galveston Diet, Your Ultimate ...

Książka (twarda z obwolutą)
Niedostępny
The Galveston Diet - Haver Mary Claire

The Galveston Diet

Your Ultimate Menopause Health Plan

Wydawca: Penguin Books
The real UK edition of the menopause health plan that is taking the US by storm and already helped 100,000 women lose stubborn weight and tame their symptoms.When Dr Mary Claire Haver h...
Niedostępny
Zobacz więcej
Free Lunch Thinking - Tom Bergin

Free Lunch Thinking

Książka (miękka)
Niedostępny
Free Lunch Thinking - Tom Bergin

Free Lunch Thinking

Autor: Tom Bergin
Wydawca: Penguin Books
Countries with smaller governments grow faster.Tobacco taxes are the best way to cut smoking.Government regulation discourages entrepreneurship.Award-winning investigative j...
Niedostępny
Zobacz więcej
The How Not To Die Cookbook

The How Not To Die Cookbook

Książka (miękka)
Niedostępny
The How Not To Die Cookbook

The How Not To Die Cookbook

Wydawca: Bluebird Books
From the author of the international bestseller How Not To Die comes The How Not To Die Cookbook - a lavish, beautifully illustrated cookbook full of delicious recipes based on the groundbreaking n...
Niedostępny
Zobacz więcej
Ageless Beauty - Clemence Mueffling

Ageless Beauty

Książka (twarda z obwolutą)
Niedostępny
Ageless Beauty - Clemence Mueffling

Ageless Beauty

Wydawca: Penguin Books
Your guide to French beauty lets you in on . . .· Essential advice on how to make simple changes to your beauty habits, from the correct way to wash your hair to the vital items ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Leki i pożywienie Interakcje

Leki i pożywienie Interakcje

Książka (miękka)
Niedostępny
Leki i pożywienie Interakcje

Leki i pożywienie Interakcje

Redaktor: Zofia Zachwieja
Wydawca: Medpharm
Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia jest jeszcze mało poznane. Wyniki badań naukowych wskazują na to, że wiele składników pokarmowych może wchodzić w interakcje z lekami przyjmo...
Niedostępny
Zobacz więcej
Encyklopedia zdrowia Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi - D'Adamo Peter J.

Encyklopedia zdrowia Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

Wydawca: Mada
Jest to obszerny przewodnik po zagadnieniach dotyczących grup krwi, omawiający szczegółowo: podatność na choroby, reakcje alergiczne, objawy chorób, zdrowie układu trawiennego, zmęcze...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 10 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20