0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 9 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Sushi and Beyond - Michael Booth - 27 %

Sushi and Beyond

What the Japanese Know About Cooking

Autor: Michael Booth
Wydawca: Vintage
‘His account of their “foodie family road trip” establishes Booth as the next Bill Bryson.’ New York TimesJapan is the pre-eminent food nation on earth. The crea...
42,87 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Go Lean Vegan - Christine Bailey

Go Lean Vegan

Książka (miękka)
Niedostępny
Go Lean Vegan - Christine Bailey

Go Lean Vegan

Wydawca: Yellow Kite
A plant-based diet that can help you not only look great, but also lose weight!This revolutionary step-by-step 30-day diet plan will help you lose weight and start feeling better fast &...
Niedostępny
Zobacz więcej
The Keto Diet - Scott Gooding

The Keto Diet

Książka (miękka)
Niedostępny
The Keto Diet - Scott Gooding

The Keto Diet

Autor: Scott Gooding
Wydawca: Vermilion
Discover the life-changing way of eating.Following a high-fat, ketogenic diet is quickly becoming the most popular approach to losing weight, reducing inflammation and improving brain f...
Niedostępny
Zobacz więcej
The New Vegetarian - Alice Hart

The New Vegetarian

Książka (twarda)
Niedostępny
The New Vegetarian - Alice Hart

The New Vegetarian

Autor: Alice Hart
Wydawca: Square Peg
Discover this modern vegetarian bible for delicious, nutritious food. Perfect for lifelong vegetarians, and those just getting started.Alice Hart is a food expert and an incredibl...
Niedostępny
Zobacz więcej
Why We Eat (Too Much) - Andrew Jenkinson

Why We Eat (Too Much)

Książka (miękka)
Niedostępny
Why We Eat (Too Much) - Andrew Jenkinson

Why We Eat (Too Much)

Wydawca: Penguin Books
The Sunday Times bestseller that explains the new science behind weight loss and how we can get in shape without counting calories.'A compelling look at the science of appetite and meta...
Niedostępny
Zobacz więcej
Fat Cow, Fat Chance - Jenni Murray

Fat Cow, Fat Chance

Książka (miękka)
Niedostępny
Fat Cow, Fat Chance - Jenni Murray

Fat Cow, Fat Chance

Autor: Jenni Murray
Wydawca: Penguin Books
At sixty-four, Jenni Murray's weight had become a disability. She avoided the scales, she wore a uniform of baggy black clothes, refused to make connections between her weight and health issues and...
Niedostępny
Zobacz więcej
Brain Food - Lisa Mosconi

Brain Food

Książka (miękka)
Niedostępny
Brain Food - Lisa Mosconi

Brain Food

Autor: Lisa Mosconi
Wydawca: Penguin Books
Your diet affects your body but it also affects your brain.Brain Food uses cutting-edge research to highlight the connection between nutrition and our brain's health, busting through ps...
Niedostępny
Zobacz więcej
The Furious Method - Tyson Fury

The Furious Method

Książka (miękka)
Niedostępny
The Furious Method - Tyson Fury

The Furious Method

Autor: Tyson Fury
Wydawca: Penguin Books
'One of the greatest comebacks ever. Not just in sport.' TelegraphFrom weighing twenty-eight stone and fighting a deep depression, to his amazing return to heavyweight champion of the w...
Niedostępny
Zobacz więcej
Indian Cookery Course - Monisha Bharadwaj

Indian Cookery Course

Książka (twarda)
Niedostępny
Indian Cookery Course - Monisha Bharadwaj

Indian Cookery Course

Wydawca: Kyle Books
This comprehensive guide to Indian cooking explores the myriad regional varieties of authentic, healthy and lesser known Indian recipes. With chapters broken down into: Rice, Breads, Meat, Fish &am...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 9 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20