0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 12 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Sushi and Beyond - Michael Booth - 36 %

Sushi and Beyond

What the Japanese Know About Cooking
Autor: Michael Booth
Wydawca: Vintage
‘His account of their “foodie family road trip” establishes Booth as the next Bill Bryson.’ New York TimesJapan is the pre-eminent food nation on earth. The crea...
Książka (miękka)
37,63 zł 59,00 zł
Do koszyka
The Veg Box - Stephen Flynn

The Veg Box

10 Vegetables, 10 Ways
Wydawca: Penguin Books
David and Stephen Flynn, a.k.a the Happy Pear twins, are back with their simplest cookbook yet!The perfect collection for vegans, vegetarians, or anyone looking to eat more plant-based ...
Książka (twarda)
108,00 zł 120,00 zł
Niedostępny
Go Lean Vegan - Christine Bailey

Go Lean Vegan

Wydawca: Yellow Kite
A plant-based diet that can help you not only look great, but also lose weight!This revolutionary step-by-step 30-day diet plan will help you lose weight and start feeling better fast &...
Książka (miękka)
44,10 zł 49,00 zł
Niedostępny
The Keto Diet - Scott Gooding

The Keto Diet

Autor: Scott Gooding
Wydawca: Vermilion
Discover the life-changing way of eating.Following a high-fat, ketogenic diet is quickly becoming the most popular approach to losing weight, reducing inflammation and improving brain f...
Książka (miękka)
41,54 zł 46,15 zł
Niedostępny
Essentials Of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan - 19 %

Essentials Of Classic Italian Cooking

Wydawca: BoxTree
Loved by cooks from Nigella Lawson to Heston Blumenthal, this is THE classic of Italian cooking.'If this were the only cookbook you owned, neither you nor those you cooked for would eve...
Książka (twarda)
140,98 zł 173,00 zł
Niedostępny
Gastro Obscura - Dylan Thuras - 36 %

Gastro Obscura

A Food Adventurer's Guide
A New York Times, USA Today, and national indie bestseller.A Feast of Wonder!Created by the ever-curious minds behind Atlas Obscura, this breathtaking guide trans...
Książka (twarda)
116,19 zł 181,00 zł
Niedostępny
Why We Eat (Too Much) - Andrew Jenkinson - 38 %

Why We Eat (Too Much)

Wydawca: Penguin Books
The Sunday Times bestseller that explains the new science behind weight loss and how we can get in shape without counting calories.'A compelling look at the science of appetite and meta...
Książka (miękka)
30,47 zł 49,00 zł
Niedostępny
Spoon-Fed - Tim Spector

Spoon-Fed

Autor: Tim Spector
Wydawca: cape
The groundbreaking new book from Tim Spector, bestselling author of The Diet Myth and creator of the COVID Symptom Study app.'Illuminating and so incredibly timely.' Yotam Ottolenghi
Książka (miękka ze skrzydełkami)
117,00 zł 130,00 zł
Niedostępny
Fat Cow, Fat Chance - Jenni Murray

Fat Cow, Fat Chance

Autor: Jenni Murray
Wydawca: Penguin Books
At sixty-four, Jenni Murray's weight had become a disability. She avoided the scales, she wore a uniform of baggy black clothes, refused to make connections between her weight and health issues and...
Książka (miękka)
45,00 zł 50,00 zł
Niedostępny
The Japanese Larder - Luiz Hara

The Japanese Larder

Bringing Japanese Ingredients Into Your Everyday Cooking
Autor: Luiz Hara
The Japanese Larder is a stunning cookery book that demystifies Japanese ingredients and cooking by introducing key ingredients and techniques that are easy to acquire.Most of us have h...
Książka (twarda)
116,10 zł 129,00 zł
Niedostępny
Brain Food - Lisa Mosconi - 19 %

Brain Food

Autor: Lisa Mosconi
Wydawca: Penguin Books
Your diet affects your body but it also affects your brain.Brain Food uses cutting-edge research to highlight the connection between nutrition and our brain's health, busting through ps...
Książka (miękka)
45,34 zł 55,65 zł
Niedostępny
The Furious Method - Tyson Fury

The Furious Method

Autor: Tyson Fury
Wydawca: Penguin Books
'One of the greatest comebacks ever. Not just in sport.' TelegraphFrom weighing twenty-eight stone and fighting a deep depression, to his amazing return to heavyweight champion of the w...
Książka (miękka)
45,00 zł 50,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 12 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20