DYFUZJA PRODUKTÓW CZYSTEJ ENERGII
Na całym świecie mniej niż 1 mld osób nie miało dostępu do energii elektrycznej, a 2,7 mld osób nie mogło uzyskać czystej energii do gotowania do końca marca 2017 r. (REN21, 2019). Duża część tych osób mieszkała w rozwijających się krajach Azji i Afryki Subsaharyjskiej. W samych Indiach 168 mln osób nie miało dostępu do elektryczności, a 703 mln osób nie miało dostępu do czystej energii do gotowania. Ilość zużywanej czystej energii, rozwój gospodarczy kraju i jakość życia obywateli są ze sobą ściśle powiązane. Dalszy stopień czystości energii pierwotnej i następujący po nim proces transformacji mają istotne konsekwencje dla środowiska w postaci globalnego ocieplenia. W związku z tym istnieje potrzeba przejścia na niskoemisyjną czystą energię w systemie transformacji energetycznej i wartości. Taki system wymaga dostępności odpowiedniego rodzaju czystej energii, odpowiedniego produktu, technologii procesowej, przystępności cenowej dla użytkowników i odpowiednich instytucji. Biorąc pod uwagę fakt, że istnieje niewiele badań dotyczących wymaganych podmiotów i czynników dyfuzji oferty czystej energii na obszarach wiejskich, w niniejszym opracowaniu przyjęto podejście ekosystemowe do badania dyfuzji produktów czystej energii na obszarach wiejskich w Indiach.