0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

(Twarda)

Estonia, Łotwa, Litwa

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 98,70 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,26 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

68,16 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 299 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 299 zł   od 299 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 299 zł   od 299 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
GŁÓWNE ZALETY
• Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
• Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
• Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
O KSIĄŻCE
„Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper „uchwyciła ona ducha narodu”. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.

„Co za radość… wspaniała kuchnia bałtycka… Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej”.
OLIA HERCULES

„Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa – złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku”.
„Biały całun”, Antanas Škema

  • Kategorie:
    1. Dla pacjenta »
    2. Książki kucharskie
    1. Pozostałe książki
    1. Geografia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788375414486
  • EAN: 9788375414486
  • Liczba stron: 256
  • Wymiary: 19.0x26.0cm
  • Waga: 1.15kg
  • Data premiery: 20.05.2021
  • Tytuł oryginalny: Amber & Rye. A baltic food journey: Estonia, Latvia, Lithuania
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.

Inni Klienci oglądali również

32,43 zł 46,99 zł
Do koszyka

Najdłuższa podróż

24 lutego 2022 ziemia zatrzęsła się od rosyjskich rakiet padających na Ukrainę. Świat powinien zmienić się nieodwracalnie, ale czy się zmienił? Czy zobaczył wreszcie w Rosji to, co od co najmniej stulecia widzą w niej Ukraińcy? Część ukraińskich intele...
47,74 zł 75,00 zł
Do koszyka

Tradycje i sztuka kulinarna Chin

Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, za...
25,35 zł 34,65 zł
Do koszyka

Podróż po historii filozofii Tom 3 Dwa wieki krytyki

To już ostatni, trzeci tom Podróży po historii filozofii, w którym autorzy omawiają najważniejsze nurty filozofii XIX i XX wieku. A że czynią to w sposób niekonwencjonalny i przystępny także dla młodszego Czytelnika, dopiero zaczyn...
27,80 zł 39,90 zł
Do koszyka

Niezwykła podroż Tom 1

Wielka Brytania, rok 1927. Noemie i Emilien, kuzyni pochodzący z bogatej rodziny, spędzili prawie całe dzieciństwo w szkole z internatem. Z czasem przywykli do niezależnego życia z dala od szczęku wojny. Genialne dzieci stworzyły sobie własny świat w d...
38,16 zł 54,90 zł
Do koszyka

Podróż na okręcie Beagle

Dziennik wyprawy, która zmieniła oblicze świata.Pod koniec grudnia 1831 roku angielski okręt „Beagle” pod dowództwem kapitana Roberta Fitzroya wypłynął z portu w Plymouth, aby sporządzić mapy wybrzeża Ameryki Południowej...
26,84 zł 45,00 zł
Do koszyka

Podróż zimowa Anatomia obsesji

Jak pisze Ian Bostridge – autor Podróży zimowej Schuberta – „książka ta jest owocem kilku lat pisania i kilku dekad obsesji na punkcie "Winterreise", wykonywania jej – chyba więcej razy niż cokolwiek innego w mo...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!