Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
Szmer, kłucie w klatce piersiowej, zasłabnięcia czy uczucie nierównego bicia serca u pociechy często skłaniają rodziców do konsultacji z kardiologiem dziecięcym. Przyczyny u wielu dzi...
Wydanie kardiologiczne w serii „W gabinecie lekarza specjalisty”, pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Artura Mamcarza zostało poświęcone kluczowym kwestiom związanym z lipidologią, a pr...
Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca...
W książce tej znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak żyć, gdy nadciśnienie zostanie rozpoznane przez lekarza. Dowiesz się, jak się odżywiać, w jaki sposób wypoczywać, aby zminimalizować zagroż...
Ideą tej książki było zwrócenie uwagi rodziców na możliwość wystąpienia u dzieci chorób krwi i układu krwiotwórczego, a także przekazanie podstawowych wiadomości z zakre...
W książce omówiono zagadnienie mikrokrwotoków mózgowych jako jednego z najważniejszych wykładników choroby małych naczyń.Autorzy opisują przyjętą terminologię, pat...
Książka ta kierowana jest do lekarzy wszelkich specjalności, również studentów medycyny, będzie im pomocna w codziennej pracy i szkoleniu, przede wszystkim dla dobra całej polskiej po...
Książka jest przeznaczona dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej oraz lekarzy chorób wewnętrznych bez specjalizacji kardiologicznej. Przedstawiono w niej nowoczesne, powszechnie zaakcepto...
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakr...
Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to jeden z czynników zwiększonego ryzyka wystąpienia groźnych chorób: zawału serca i udaru mózgu. Dieta jest zwykle stosowana jako uzu...