Odkąd w XIX wieku zaczęto wyrabiać tabliczki czekolady, niezmiennie budzi ona namiętność kolejnych pokoleń łasuchów. Na bazie tego produktu lub z jego dodatkiem opracowano niezliczone recept...
Nie ma wątpliwości, że warzywa pochodzące z lokalnych upraw są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Jeśli macie własny ogródek jesteście szczęśliwcami! Wystarczy, że wyjdziecie za próg domu...
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałat...
Czy wiesz, że jadalne są praktycznie wszystkie części roślin? „Kuchnia roślinna” to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, ...
Na truskawki czekamy każdej wiosny z niezmiennym utęsknieniem. Nic w tym dziwnego, gdyż te nasze, krajowe są przepyszne, bo nadal uprawia się je tradycyjnie, w gruncie. Do tego truskawki mają mn&oa...
To małe państwo na Półwyspie Iberyjskim, zepchnięte przez ogromną Hiszpanię na zachodni kraniec Europy, wciąż jest niezbyt dobrze znane polskim turystom. Nasz przewodnik po Portugalii odkryj...
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” –...
Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach zabytki Rzymu, wspaniały wenecki karnawał i toskańskie krajobrazy, ale i regionalne smakołyki. Oto przewodnik po słonecznej Italii – znajdziec...