W książce przedstawiono elementy fizyczne podstaw mechaniki kwantowej, teorie atomu wodoru oraz atomu wieloelektronowego. Wnikliwie omówiono zagadnienia dotyczące cząsteczek, uwzględniając ...
Jest to pierwsza od bardzo dawna pozycja poświęcona bionice - nauce zajmującej się wykorzystywaniem procesów biologicznych w technice, a w szczególności w automatycznym sterowaniu, i ...
Książka polecana studentom kierunków:energetyka, ekoenergetyka, ochrona środowiska, alternatywne technologie energetyczne i zarządzanie środowiskiem, inżynieria środowiska oraz biotech...
W lesykonie znajdziesz wszystko co powinieneś umieć z chemii w szkole podstawowej. A może chcesz się nauczyć nieco więcej? Nic prostszego. Kup ten leksykon i często do niego zaglądaj, a ocena z che...
Omówione zagadnienia : budowa i właściwości związków i żywic epoksydowych, metody otrzymywania związków epoksydowych, utwardzacze żywic epoksydowych, napełniacze, żywice lane, ...
W książce omówiono: budowę cząsteczki i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, zastosowania chemii o...
W części pierwszej podręcznika na wstępie przedstawiono powiązania chemii organicznej z innymi jej dziedzinami, znaczenie dla rozwoju licznych gałęzi przemysłu; omówiono strukturę cząsteczek...
W drugiej części ksiązki "Chemia organiczna" na wstępie omówiono podstawowe zagadnienia z dziedziny stereochemii, w tym chiralności, konfiguracji cząsteczki, czynności optycznej, k...
Autor uwzględnił najnowsze trendy rozwojowe w nauce dotyczące: zależności między strukturą chemiczną i aktywnością leków w najszerszym tego słowa znaczeniu, aktywacji enzymatycznej lek&oacut...
W tomie 1 omówiono:- zakres i rolę chemii żywności- budowę i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych- funkcję wody, składników mineralny...
W tomie 2 omówiono:- składniki wpływające na reologiczne cechy żywności;- rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy;- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodz...
W książce omówiono zagadnienia ogólnoanalityczne dotyczące metod chemicznych i instrumentalnych, teorię i praktykę analizy wagowej i miareczkowej oraz metody zagęszczania i rozdziela...
W książce omówiono zagadnienia ogólnoanalityczne dotyczące metod chemicznych i instrumentalnych, teorię i praktykę analizy wagowej i miareczkowej oraz metody zagęszczania i rozdziela...
Prezentowana monografia jest jedyną w swoim rodzaju na rynku wydawniczym w Polsce. Ma na celu przybliżenie czytelnikom o różnych zainteresowaniach wiadomości o chitozanie: otrzymanie, budow...
Chromatografia gazowa jest jedną z najważniejszych metod analitycznych mających zastosowanie w wielu dziedzinach, a chromatograf gazowy – najbardziej rozpowszechnionym przyrządem analitycznym...
Chromatografia jest najbardziej rozpowszechnioną metodą rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian jest chromatografia jonowa, której podstawy i zastosowania opisano w niniejszej książce.<...
- aktywność powierzchniowa- tworzenie i stabilizacja emulsji- mikroemulsje- formy krystaliczne tłuszczów i emulgatorów- mezofazy i ich znaczenie w odniesieniu do żywności- regulacje p...
W nowej serii Encyklopedia dla wszystkich zadowoli czytelników o różnym stopniu znajomości przedmiotu, uczniów gimnazjów i szkół średnich, studentów r&oacu...
W książce przedstawiono kompleksowo problematykę przepływowych procesów filtrowania wody tj.:- przegląd materiałów filtracyjnych i ich własności; - opory hydra...