Monografia jest dziełem w głównej mierze studentów. Ta niezwykle ambitna i pracowita grupa młodych ludzi prezentuje w niej wyniki swoich badań przeprowadzonych na gryzoniach domowych ...
W warunkach klimatycznych Polski opady atmosferyczne są podstawowym źródłem wody dla roślin. Obok temperatury powietrza i warunków radiacyjnych są najważniejszym czynnikiem plonotw&oa...
Nauki przyrodnicze dostarczają argumentów do szerszych rozważań i uogólnień natury etycznej i filozoficznej, ale wyniki ich badań, wdrażane do praktyki, stają się często źródłe...
Agresja Rosji na Ukrainę pokazała, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od importu paliw kopalnych. Musimy jak najszybciej rozwijać własne źródła energii, w tym przede wszystkim energię odnawialn...
Pola uprawne są siedliskami, które cechuje zarówno występowanie gatunków obcego pochodzenia, jak i znaczny udział gatunków rodzimych, co związane jest z siedliskami bezp...
Gruźlica jako zoonoza i antropozoonoza jest problemem terapeutycznym i społecznym. Choroba ta wpisuje się w koncepcję „One Health” rozumianą jako wspólny wysiłek wielu dyscyplin ...
Funkcjonowanie rolnictwa podlega wciąż zmieniającym się uwarunkowaniom, szczególnie od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej (UE). Nowe rozwiązania w ramach Wspólnej Polit...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokPrzedstawiamy Państwu pierwszy tom monografii Na pograniczu chemii,...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokPrzedstawiamy Państwu drugi tom monografii Na pograniczu chemii, bi...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokDrodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu 3. tom monografii Na ...
Drodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu czwarty tom monografii „Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk” zawierającej kilkanaście artykułów...
Ziemniak to bez wątpienia jedna z najważniejszych roślin uprawnych. Trudno przecenić jego znaczenie w jadłospisie przeciętnego Polaka, nie tylko ze względu na jego wartość energetyczną, ale też jak...
Monografia jest dziełem studentów – członków Studenckiego Koła Naukowego Res Anatomiae Animalium, działającego przy Katedrze Nauk Podstawowych i Przedklinicznych Instytutu Medyc...