Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych...
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak...
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej gru...
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówio...
Książka jest kompendium wiedzy na temat przyczyn, właściwości, następstw oraz sposobów leczenia bólu mięśniowo-powięziowego określanego jako tzw. punkty spustowe.Autorami tej pu...
W książce szczegółowo opisano przyczyny rozwoju niespecyficznych bólów krzyża, a także metody badania i postępowania leczniczego, które doskonale sprawdzają się w połącz...
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholester...
Książka jest efektem cennej współpracy między praktykami terapii manualnej i naukowcami wielu dyscyplin, która nawiązywała się dzięki ostatnim kongresom International Fascia Research ...
W podręczniku przedstawiono techniki energii mięśniowej (TEM), które z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako nieinwazyjna metoda postępowania terapeutycznego u pacjentów w stanie o...
Publikacja jest skierowana do studentów fizjoterapii, praktykujących fizjoterapeutów i masażystów, specjalistów terapii manualnej, osteopatów i chiropraktyk&oacut...