Wszystkie rasy gołębi zostały sklasyfikowane w dziewięciu grupach: uformowane, brodawczaki, kuraki, dęte, barwne, turkoty, strukturalne, mewki i lotne. Zamieszczone w atlasie informacje na temat 85...
Historia udomowienia i hodowli gołębi skalnych ma kilka tysięcy lat. Nie sposób precyzyjnie określić, kiedy i gdzie się rozpoczęła. Wieki obcowania z tymi ptakami skłoniły hodowców do...
Od dawien dawna człowiek fascynował się zwierzętami – podpatrywał ich zwyczaje, uczył się od nich, podziwiał ich siłę, a nawet otaczał kultem. Z czasem zaczął podejmować próby ich udom...
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych zi&oacut...
Książka zawiera 120 przepisów na zdrowotne napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów, korzeni i owoców. W zależności od tego, jakie rośliny wykorzystamy do ich sporząd...
Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom cz...
Wegańska kuchnia jest pyszna! To mieszanka aromatów dojrzewających w słońcu owoców i warzyw, świeżości deszczu i rosy, a także surowości ziemi, która szczodrze wydaje plony. Na...
Żegluga ma niemal tak długą historię jak dzieje ludzkości. Jej kronika to niebywale ciekawa opowieść o rozwoju cywilizacji, morskich starciach, wielkich odkryciach i bohaterach. Na przestrzeni wiek...