Praca płk. Jana Barana zarówno w Studium Wychowania Fizycznego w Poznaniu jak i Centralnej Wojskowej Szkole Gimnastyki i Sportów w Poznaniu była czymś wyjątkowym. O ile wychowanie fiz...
Alfred Hamburger - naczelnik śląskiego oddziału Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół" był gorącym propagatorem wychowania fizycznego wśród dzieci i młodzieży. Był nauczycielem ...
„Dzieci w kuchni” to łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku.Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z gó...
Prof. Eugeniusz Piasecki jest jednym z pionierów wychowania fizycznego w Polsce a przede wszystkim prekursorem nauki o kulturze fizycznej. Był lekarzem, pedagogiem i teoretykiem, Dyrek...
Zygmunt Kłośnik - Januszowski był jednym z ojców polskiego dziennikarstwa sportowego. Był redaktorem „Przewodnika Sportowego” (pod auspicjami Towarzystwa Gimnastycznego Sok&oacut...
„Encyklopedia technik bazowych Jiu-Jitsu” jest efektem kilkudziesięciu lat zgłębiania tajników Jiu-Jitsu przez Mistrza Pawła Nerć 10 Dan. Jest to kompendium wiedzy dla adept&oacu...
Jedna z pierwszych wydanych w Polsce książek o tematyce Jiu Jitsu.Zasady atletycznych ćwiczeń Jiu-Jitsu, poprawiające kondycję i siłę.Zachowano oryginalną pisownię
W. Bruce Sutherland, szkocki specjalista wychowania fizycznego i samoobrony wprowadzi nas w tajniki Ju Jitsu. Książka, której wznowienie po ponad stu latach przedstawiamy, zawiera techniki o...
Niektórzy uważają „Kano Jiu-Jitsu” za jedną z najlepszych publikacji do nauki Jiu-Jitsu, jakie wydano na początku XX wieku. Kontrowersje budzi nazwisko Jigoro Kano w tytule.
Książeczka zawiera podstawowe techniki i instrukcje krok po kroku, które pozwolą łatwo i szybko ulepić zwierzątka z plasteliny. Każda instrukcja opiera się tylko na dwóch kształtach, ...
To kolejna z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Pierwsze dwie: „Ciasta i ciasteczka” i „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki” spotkały s...
Kolejna świetna propozycja dla osób, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody. Tym razem książka o melisie, jej właści...
Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały w niej propozycje napojów na bazie owoców, napojów owocowo–warzywnych, takich, które zawierają wyłącznie ...
Są małe, pożywne, pełne energii, po prostu doskonałe! Świeże, suszone, zmielone na mąkę, jako makarony, pieczywo, oleje i napoje: zboża i rośliny strączkowe oraz nasiona są w stanie wyżywić nas w s...
Ludzki mózg jest fascynującym narzędziem. Jego miliardy neuronów mogą tworzyć dziesiątki tysięcy połączeń. Dla naszego dobrego samopoczucia, naszej równowagi psychicznej i wyda...
„Sztuka zapasów” jest dziełem mistrza zapaśnictwa z XVI wieku. Był to pierwszy drukowany traktat europejski o tej tematyce. Chociaż nie jest bardzo obszerny, jego tłumaczenie był...
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową w...
Dorosłym się wydaje, że dzieciństwo to czas beztroskiej zabawy, dlatego czasami bagatelizują kłopoty swoich pociech, uważając, że „to nic takiego” – nie jest to jednak prawda, dzi...
Kazimierz Bryła, nadporucznik 62. batalionu obrony kraju oraz fechtmistrz, wydając w 1888 r. swój podręcznik do walki szpadonem, informował czytelników, że jest to pierwszy podręcznik...