Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
Róże mają prawdopodobnie dłuższą historię niż jakakolwiek inna roślina uprawna. Są symbolem piękna i miłości w niemal wszystkich kulturach. Od najdawniejszych czasów róży oddaw...
Niniejsza praca przedstawia wyniki badań, dotyczące występowania pszczoły miodnej (Apis mellifera L.) na obszarach chronionych Wyżyny Małopolskiej. Do badań wytypowano Świętokrzyski Park Narodowy i...
Niniejsza publikacja dostarcza oryginalnych danych florystycznych o stanowiskach roślin naczyniowych muraw kserotermicznych Wyżyny Sandomierskiej oraz prezentuje rozmieszczenie poszczególnyc...
Nanotechnologia jest obecnie bardzo dynamicznie rozwijającą się interdyscyplinarną dziedziną nauki, która łączy takie dyscypliny, jak: fizyka, chemia, biologia, biotechnologia, medycyna, far...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
Problematyka związana ze zmianami klimatu od kilkunastu lat znajduje się w centrum zainteresowania opinii publicznej. Przetrwanie wielu gatunków flory i fauny, jakość życia ludzi stają się p...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
W pracy omówiono zgrupowania biegaczowatych z kilkunastu leśnych zespołów roślinnych Gór Świętokrzyskich z uwzględnieniem takich charakterystyk, jak: liczebność, skład gatunkow...
Bezpieczeństwo ekologiczne jest procesem podejmowania działań przez społeczność międzynarodową, krajową i lokalną, mających na celu utrzymanie równowagi naturalnej, która zachodzi w&o...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
W monografii przedstawiono najnowsze rozwiązania urządzeń służących do dozowania próbek stosowanych w pomiarach adsorpcji oraz chromatografii analitycznej i inwersyjnej. Przedstawiono r&oacu...
Tymianek i cząber należą do roślin zielarskich, których plonowanie i jakość surowca zależą od nawożenia mineralnego, przede wszystkim azotem i potasem. Celem przeprowadzonych badań było okre...
Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry,...
Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce ...
Współczesne rasy świń są poddawane intensywnej selekcji w kierunku przyspieszonego przyrostu tkanki mięśniowej. Wzmożona synteza białek mięśniowych może doprowadzać do zmian fizjologicznych,...
Oznaczanie w ślinie frakcji wolnego kortyzolu, której wartość jest wprost proporcjonalna do jego stężenia we krwi, umożliwia nieinwazyjną analizę stresu towarzyszącego koniom podczas start&o...
Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko...