Monografia jest dziełem w głównej mierze studentów. Ta niezwykle ambitna i pracowita grupa młodych ludzi prezentuje w niej wyniki swoich badań przeprowadzonych na gryzoniach domowych ...
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
Skrypt przeznaczony jest dla studentów studiów chemicznych, którzy w toku kształcenia realizują przedmioty związane z biologią, biochemią, mikrobiologią, analizą żywności oraz ...
Monografia jest dziełem studentów – członków Studenckiego Koła Naukowego Res Anatomiae Animalium, działającego przy Katedrze Nauk Podstawowych i Przedklinicznych Instytutu Medyc...
Drodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu czwarty tom monografii „Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk” zawierającej kilkanaście artykułów...
Ludzie mogą interesować się genetyką z różnych powodów, np. oczekują dziecka i chcą sprawdzić, czy będzie zdrowe, chcieliby otrzymać brązowe potomstwo po swoim czarnym jamniku lub zaj...
Istnieją dwie koncepcje statusu życia we Wszechświecie. Jedna jest taka, że życie jest niezbyt ważną, raczej przypadkową ozdobą świata fizycznego, bez większego znaczenia dla globalnego, kosmiczneg...
Istnieją dwie koncepcje statusu życia we Wszechświecie. Jedna jest taka, że życie jest niezbyt ważną, raczej przypadkową ozdobą świata fizycznego, bez większego znaczenia dla globalnego, kosmiczneg...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokDrodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu 3. tom monografii Na ...
Agresja Rosji na Ukrainę pokazała, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od importu paliw kopalnych. Musimy jak najszybciej rozwijać własne źródła energii, w tym przede wszystkim energię odnawialn...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokPrzedstawiamy Państwu drugi tom monografii Na pograniczu chemii, bi...
Monografia zawiera podsumowanie badań nanomateriałów metodami skaningowej i transmisyjnej mikroskopii elektronowej. Wyniki zostały otrzymane w latach 2010–2021 w trakcie pracy autora p...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
An active compound is a substance or mixture of substances to be applied in the manufacture of a pharmaceutical product and to induce a pharmacologica, immunological or metabolic action in order to...
Niniejsze opracowanie jest przewodnikiem pomocnym studentom kierunków medycznych w realizacji ćwiczeń laboratoryjnych z zakresu fizykochemicznych metod rozdzielania. Według koncepcji autor&o...
Zwiększenie udziału wykorzystania energii odnawialnej (OZE) w krajowej gospodarce energetycznej wpływa na wzrost bezpieczeństwa energetycznego państwa. Sprzyja dywersyfikacji sektora energetycznego...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Gruźlica jako zoonoza i antropozoonoza jest problemem terapeutycznym i społecznym. Choroba ta wpisuje się w koncepcję „One Health” rozumianą jako wspólny wysiłek wielu dyscyplin ...