Choć w ciągu ostatnich lat, wraz z narastaniem obaw dotyczących zmian klimatycznych, branża węglowa postrzegana jest negatywnie, to jako spadkobiercy rewolucji przemysłowej wszyscy skorzystaliśmy ...
Treść zaprezentowanego w niniejszej książce wywodu to swoiste podsumowanie, ale i kolejny krok na drodze naszych wieloletnich badań dotyczących świadomości ekologicznej oraz formalnej i nieformalne...
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
National Geographic to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek medialnych na świecie, kojarzonych najczęściej z charakterystyczną żółtą ramką, świetnymi fotografiami (i filmami) czy nauką ...
Książka "Atomy: od filozoficznej idei do fizycznej realności" omawia ewolucje postrzegania składowych elementów materii, począwszy od czasów antycznych aż do współcze...
Autorka oddaje w ręce Czytelnika pełen przekrój informacji dotyczących relacji między koncepcją europejskiego modelu rolnictwa a obowiązującym prawem w zakresie wykorzystywania genetycznie m...
Książka zawiera materiały nadesłane na 50. Zjazd Ogrodów Botanicznych i Arboretów w Polsce z Ogólnopolską Konferencją Naukową „Badania i Ochrona Różnorodności Rośl...
Głównym celem opracowania było podsumowanie i weryfikacja danych dotyczących roślin naczyniowych występujących na terenie Wyżyny Śląskiej. Na podstawie literatury, zbiorów zielnikowyc...
"Zielona inkluzja…" powstała z potrzeby zwrócenia uwagi na relację współczesnego człowieka ze światem natury. To książka o konieczności włączenia się do natury/ wyjś...
Wnikliwe opracowanie przyrody parku nad Starym Kanałem Bydgoskim, które powstało w oparciu o dokładnie zaplanowane i bardzo dobrze przeprowadzone wieloletnie badania empiryczne. Szeroka doku...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Autorzy niniejszej monografii poruszają tematykę związaną z działalnością bobrów w środowisku przyrodniczym. Przedstawiają zebrane wyniki własnych badań terenowych w Borach Tucholskich, kt&o...
Praca ma walor praktyczny, dotyczy bowiem zagadnień instytucjonalnych związanych z: organami i inspekcjami powołanymi do przestrzegania prawa w trzech wybranych państwach, szczególnymi instr...
Modelowanie obliczeniowe stanowi ważne uzupełnienie i rozszerzenie badań teoretycznych i eksperymentalnych. Monografia oparta jest na badaniach własnych i przedstawia nową koncepcję biologicznie wi...
Tradycyjnie badania ewolucji środowiska przyrodniczego w holocenie i czwartorzędzie są dokonane na założeniach merytorycznych i metodami paleogeografii. Podobnych prac paleogeograficznych dla holoc...
W książce przyjęto założenie, że składowiska wapna posodowego oraz tereny do nich przyległe ze względu na dużą zawartość w podłożu węglanu wapnia (CaCO3) swoim charakterem mogą nawiązywać do ciepło...
Praca przedstawia wybrane współczesne metody wizualizacji i analizy kształtu komórek roślinnych na przykładzie komórek epidermy i kierowana jest do szerokiego grona student&oac...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...