Monografia jest dziełem w głównej mierze studentów. Ta niezwykle ambitna i pracowita grupa młodych ludzi prezentuje w niej wyniki swoich badań przeprowadzonych na gryzoniach domowych ...
Monografia jest dziełem studentów – członków Studenckiego Koła Naukowego Res Anatomiae Animalium, działającego przy Katedrze Nauk Podstawowych i Przedklinicznych Instytutu Medyc...
Drodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu czwarty tom monografii „Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk” zawierającej kilkanaście artykułów...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokDrodzy Czytelnicy,Przedstawiamy Państwu 3. tom monografii Na ...
Agresja Rosji na Ukrainę pokazała, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od importu paliw kopalnych. Musimy jak najszybciej rozwijać własne źródła energii, w tym przede wszystkim energię odnawialn...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokPrzedstawiamy Państwu drugi tom monografii Na pograniczu chemii, bi...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Gruźlica jako zoonoza i antropozoonoza jest problemem terapeutycznym i społecznym. Choroba ta wpisuje się w koncepcję „One Health” rozumianą jako wspólny wysiłek wielu dyscyplin ...
Redaktor naukowy: Edward SzłykRedaktorzy pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-SzokPrzedstawiamy Państwu pierwszy tom monografii Na pograniczu chemii,...
Niezwykle szybko rozwijający się przemysł kosmetyczny oraz moda na zdrowy i młody wygląd stały się istotnym elementem rozwoju cywilizacji u progu XXI wieku. Istnieje też potrzeba przekazywania info...
Energetyka odnawialna (OZE) jest szeroko rozwijana na świecie, w tym również w Polsce. W najbliższych latach przewiduje się dalszy rozwój OZE w Polsce. Stąd też zrodził się pomysł nap...
Tymianek i cząber należą do roślin zielarskich, których plonowanie i jakość surowca zależą od nawożenia mineralnego, przede wszystkim azotem i potasem. Celem przeprowadzonych badań było okre...
Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry,...
Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce ...
Z części teoretycznej pracy omówiono historię stosowania wapna oraz właściwości wapna otrzymywanego metodami tradycyjnymi i wapna dyspergowanego. W następnych rozdziałach przedstawiono wynik...
Współczesne rasy świń są poddawane intensywnej selekcji w kierunku przyspieszonego przyrostu tkanki mięśniowej. Wzmożona synteza białek mięśniowych może doprowadzać do zmian fizjologicznych,...
Oznaczanie w ślinie frakcji wolnego kortyzolu, której wartość jest wprost proporcjonalna do jego stężenia we krwi, umożliwia nieinwazyjną analizę stresu towarzyszącego koniom podczas start&o...
Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko...