Niniejsza książka dotyczy aktualnej i ważnej problematyki, która w obecnej rzeczywistości nabiera szczególnego znaczenia. Autorzy poszczególnych rozdziałów dokonali anal...
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
Mamy przyjemność oddać w Państwa ręce monografię będącą zbiorem artykułów przygotowanych i zaprezentowanych przez Uczestników 52. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych &bdq...
ozwój energetyki zależny jest od wielu czynników: stanu wiedzy, możliwości technicznych, dostępu do nośników etc. Kluczowym pozostaje jednakże polityka. Jej prymat jest niepodw...
Przedstawiamy Państwu zbiór wybranych referatów z konferencji technicznych organizowanych przez Oddział Wielkopolski Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Pożarnictwa or...
Wniosek o dofinansowanie projektu, stworzony w związku z komunikatem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego o ustanowieniu programu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, który...
Oddajemy w Państwa ręce publikację, która jest wynikiem interdyscyplinarnej debaty nad pytaniem w jaki sposób pandemia COVID-19 wpłynęła na innowacyjne rozwiązania różnyc...
Celem prezentowanej pracy było ukazanie zależności między bezpieczeństwem ekologicznym, ochroną środowiska naturalnego a zdrowiem człowieka. Autorzy przeprowadzili szczegółową analizę akt&oa...
Zbiór badań zaprezentowany w niniejszej publikacji w sposób interdyscyplinarny ukazuje najistotniejsze obecnie tematy z obszaru technologii i energetyki, powiązane ściśle z wielopłasz...
.............................................................................. "Kalejdoskop naukowy to kolejne wydanie prac naukowych studentów i doktorantów przy wsp&oacut...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Mikroskopia konfokalna – CSLM (ang. Confocal Laser Scanning Microscope) jest w obecnej formie jedną z bardziej zaawansowanych technik obrazowania mikroskopowego. W ostatnich latach nastąpił w...
Niniejszy tom jest zbiorem streszczeń artykułów przygotowanych przez Uczestników 50. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie „Seminarium Obrazowania Studenc...
Monografia jest zbiorem artykułów przygotowanych przez Uczestników 50. Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie „Seminarium Obrazowania Studenckiej Myśli Nau...
Energetyka: fotowoltaika i energia wiatrowa, elektromobilność, telekomunikacja i technologia 5G, dialog społeczny, bezpieczeństwo publicznePojawienie się technologicznych nowości zawsze niosł...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
The slow process of land transformations and the weakness of solving the rural areas problems adversely affect the economic and environmental development of territorial communities; aggravate the
Transformacja” to termin, który dominuje w dyskusji o przyszłości energetyki.Popularnie odnoszony jest do mocy wytwórczych i ograniczany do kwestii,z czego produkowa...