Treść zaprezentowanego w niniejszej książce wywodu to swoiste podsumowanie, ale i kolejny krok na drodze naszych wieloletnich badań dotyczących świadomości ekologicznej oraz formalnej i nieformalne...
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o ...
National Geographic to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek medialnych na świecie, kojarzonych najczęściej z charakterystyczną żółtą ramką, świetnymi fotografiami (i filmami) czy nauką ...
Autorka oddaje w ręce Czytelnika pełen przekrój informacji dotyczących relacji między koncepcją europejskiego modelu rolnictwa a obowiązującym prawem w zakresie wykorzystywania genetycznie m...
Książka zawiera materiały nadesłane na 50. Zjazd Ogrodów Botanicznych i Arboretów w Polsce z Ogólnopolską Konferencją Naukową „Badania i Ochrona Różnorodności Rośl...
Wnikliwe opracowanie przyrody parku nad Starym Kanałem Bydgoskim, które powstało w oparciu o dokładnie zaplanowane i bardzo dobrze przeprowadzone wieloletnie badania empiryczne. Szeroka doku...
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelemen...
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społ...
W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywno...
Autorzy niniejszej monografii poruszają tematykę związaną z działalnością bobrów w środowisku przyrodniczym. Przedstawiają zebrane wyniki własnych badań terenowych w Borach Tucholskich, kt&o...
Praca ma walor praktyczny, dotyczy bowiem zagadnień instytucjonalnych związanych z: organami i inspekcjami powołanymi do przestrzegania prawa w trzech wybranych państwach, szczególnymi instr...
Modelowanie obliczeniowe stanowi ważne uzupełnienie i rozszerzenie badań teoretycznych i eksperymentalnych. Monografia oparta jest na badaniach własnych i przedstawia nową koncepcję biologicznie wi...
Tradycyjnie badania ewolucji środowiska przyrodniczego w holocenie i czwartorzędzie są dokonane na założeniach merytorycznych i metodami paleogeografii. Podobnych prac paleogeograficznych dla holoc...
W książce przyjęto założenie, że składowiska wapna posodowego oraz tereny do nich przyległe ze względu na dużą zawartość w podłożu węglanu wapnia (CaCO3) swoim charakterem mogą nawiązywać do ciepło...
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągn...
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 20...
Książka jest interesującym i odpowiednio zilustrowanym zbiorem prac poruszających zagadnienia związane z eliminacją wybranych zanieczyszczeń ze środowiska (ze szczególnym potraktowaniem środ...
Tymianek i cząber należą do roślin zielarskich, których plonowanie i jakość surowca zależą od nawożenia mineralnego, przede wszystkim azotem i potasem. Celem przeprowadzonych badań było okre...
Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry,...
Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce ...