Zofia Kossak, „primo voto” Szczucka, „secundo voto” Szatkowska, wywodziła się z niezwykłego rodu i właśnie to dziedzictwo zaważyło na jej życiowych wyborach. Wnuczka Juliusz...
Autorka opowieści biograficznej o Zofii Kossak, tym razem przedstawia pełną galerię kobiet z kilku pokoleń rodu Kossaków. Piękne, utalentowane i nieodgadnione. O ich talentach, strojach, sto...
„Człowiek. Kiedy jest człowiek? Tych definicji może być bardzo wiele. Ale ta biologiczna, ten moment, kiedy dochodzi do połączenia się dwóch materiałów genetycznych, dwóc...
Wywiad-rzeka Magdaleny Rigamonti, dziennikarki „Wprost”, z dr n. med. Marzeną Dębską i prof. dr. hab. med. Romualdem Dębskim ze Szpitala Bielańskiego w Warszawie. Małżeństwo profesor&oa...
Kto gotował obiady czwartkowe?Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i ...
Kto gotował obiady czwartkowe?Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i ...