0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Książki: Ziołolecznictwo

Ziołolecznictwo, zwane inaczej fitoterapią, to jeden z najdawniejszych działów medycyny. Chociaż od czasów starożytnych przeszliśmy przez wiele naukowych rewolucji, lecznicze właściwości wielu roślin zostały potwierdzone i stosowane są dzisiaj szeroko nie tylko w przestrzeni medycyny domowej, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Dlatego w księgarni medycznej PZWL przygotowaliśmy liczne zielniki roślin leczniczych, podręczniki zielarskie oraz przystępnie napisane poradniki o naturalnych metodach leczenia różnych schorzeń.

Dla studentów i praktykujących lekarzy, którzy poszukują szerszej wiedzy z zakresu ziołolecznictwa, przygotowaliśmy akademicki podręcznik "Fitoterapia i leki roślinne" (pod red. B. Kowal-Gierczak, E. Lamer-Zarawskiej i J. Niedworoka). W książce znalazły się chemiczne, biochemiczne i farmakologiczne charakterystyki podstawowych grup substancji roślinnych oraz surowców zielarskich, ich terapeutyczne zastosowania wraz z konsekwencjami oraz szczegółowe informacje o toksyczności.

Szczególnie polecamy specjalnie przygotowaną z myślą o gastrologach, dietetykach, lekarzach rodzinnych oraz farmaceutów serię podręczników "Zioła w medycynie". To cykl publikacji skierowanych do specjalistów oraz pasjonatów medycyny naturalnej, napisany przez znanych polskich ekspertów. Do tej pory ukazały się trzy tomy: "Choroby układu pokarmowego", "Choroby układu krążenia" i "Choroby oddechowe". We wszystkich z nich dokładnie opisano poszczególne dolegliwości i sposoby ich leczenia metodami naturalnymi, a także podkreślono wskazania i przeciwwskazania oraz schematy dawkowania dla podanych receptur.

Dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, korzystając ze specyfików naturalnych, przygotowaliśmy liczne zielniki. "Wielki zielnik roślin leczniczych" F. Couplana i G. Debuigne’a to szczegółowe opisy setki roślin leczniczych uzupełnione przygotowanym specjalnie dla tej książki realistyczną dokumentacją fotograficzną i poradnikiem, który krok po kroku prowadzi przez samodzielne sposoby przygotowania, stosowania i dawkowania preparatów naturalnych.

Podobną funkcję pełni publikacja "Zioła. Nowa encyklopedia. Właściwości i zastosowanie w odżywianiu, leczeniu i kosmetyce" B. Polettini i P. Mancini, która zawiera encyklopedyczne informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, ale także ponad setkę przepisów kulinarnych, które pozwolą w pełni docenić zalety przypraw ziołowych.